Pokušao i dati ostavku
7

Italijanski ministar u suzama priznao da je pokušao zaposliti ljubavnicu u svoj tim

N. Ž.
Gennaro Sangiuliano (Foto: EPA-EFE)
Gennaro Sangiuliano (Foto: EPA-EFE)
Ministar kulture Italije Gennaro Sangiuliano je u intervjuu za RAI priznao da je u svoj najbliži tim pokušao zaposliti svoju ljubavnicu Mariju Rosariju Bocciu.

U emocionalnom intervjuu, Sangiuliano je u suzama priznao šta je pokušao uraditi, te otkrio kako je ponudio premijerki Giorgiji Meloni ostavku, ali ona to nije htjela prihvatiti.

Skandal je izbio u Italiji kada je Maria Rosaria Boccia, influenserica s više od 60 hiljada pratilaca na Instagramu, objavila da je postala savjetnica ministra za kulturu.

Ministarstvo kulture je to odmah negiralo, ali je Boccia zatim objavila slike i snimke sa službenih putovanja gdje je išla kao saputnica Sangiulaniju.

Ministar, koji je oženjen, priznao je da ga je Boccia pratila na poslovnim putovanjima i tvrdio je da joj je inicijalno ponudio ulogu, ali je kasnije “povukao” ponudu nakon što je primio savjet da bi to moglo predstavljati sukob interesa zbog njihove “lične, sentimentalne” veze.

Sangiuliano je insistirao da nisu korištena javna sredstva za plaćanje njegovih putovanja s Bocciom i da ona nije imala pristup povjerljivim dokumentima.

Kroz suze se izvinio svojoj supruzi i premijerki Meloni “zbog sramote koju je prouzrokovao njoj i vladi.”

To je drugi skandal koji je pogodio Ministarstvo kulture ove godine, budući da je Sangiulianov podređeni, tadašnji državni sekretar za kulturu Vittorio Sgarbi, dao ostavku u februaru nakon što je optužen za prodaju ukradenih umjetničkih djela.