Situacija eskalirala
65

Italijanski zdravstveni radnici traže da ih vojska štiti od napada pacijenata

B. R.
Zdravstveni radnici zabarikadirani u bolnici u Foggiji
Zdravstveni radnici zabarikadirani u bolnici u Foggiji
Sindikati ljekara i medicinskih sestara u Italiji pozvali su vlasti da angažiraju vojsku u bolnicama, kao reakciju na povećan broj napada pacijenata i njihovih srodnika na zdravstvene radnike.

U jednom od posljednjih videosnimaka na društvenim mrežama se vide zaposlenici bolnice u Foggiji, na jugu zemlje, zabarikadirani u jednoj prostoriji. Zabarikadirali su se kada je u bolnicu došlo 50 srodnika i prijatelja 23-godišnjakinje koja je preminula nakon hitne operacije. Tom prilikom su pojedini zaposlenici povrijeđeni. Ovaj slučaj se dogodio u petak, 6. septembra.

@corrieredellasera

Una ragazza di 23 anni, Natasha Pugliese, muore durante un intervento chirurgico e circa 50 persone, tra parenti e amici, si scagliano contro medici e personale sanitario, prendendoli a calci, schiaffi e pugni. È accaduto la sera del 4 settembre nel reparto di chirurgia toracica del Policlinico Riuniti di Foggia. La ragazza, originaria di Cerignola, era ricoverata da giugno scorso in seguito a un incidente stradale avvenuto nella sua città e dopo mesi in rianimazione era stata trasferita in chirurgia toracica per essere sottoposta a un delicato intervento chirurgico. Un ultimo tentativo, a quanto è dato di sapere, per cercare di salvarle la vita, che però non è riuscito. Alla notizia del decesso i congiunti tra parenti e amici della ragazza si sono presentati in ospedale, colpendo a pugni e calci l'équipe. Una dottoressa ha riportato la frattura della mano rimasta schiacciata in una porta: il video choc di medici e infermieri asserragliati in una stanza dell'ospedale #foggia #notiziedegiorno #corrieredellasera

♬ suono originale - Corriere della Sera - Corriere della Sera
Spomenuta bolnica je dva dana kasnije prijavila još jedan napad, tj. da je pacijent udarao tri medicinske sestre hitne pomoći. U utorak, 10. septembra, pacijent je napao ljekara u bolnici u Casaranu.

Još dva fizička napada su ove sedmice prijavljena u pokrajini Napulj, gdje su zdravstveni radnici naveli da se napad dogodio nakon što su pacijenti i njihove porodice zamoljeni da sačekaju svoj red. Rođak jednog pacijenta je prošli mjesec u Palermu udario stažistu u bolnici.

Antonio De Palma, predsjednik sindikata Nursing Up, izjavio je da nikada nije bio ovoliki nivo opasnosti i agresivnosti. Pozvao je nadležne da se hitno pozabave ovom situacijom i da razmotre angažman vojske u zdravstvenim ustanovama.

Predsjednik italijanske Federacije medicinsko-naučnih društava (Fism) Loreto Gesualdo je predložio da se na tri godine onemogući besplatna zdravstvena zaštita onima koji napadaju zdravstvene radnike i/ili oštete zdravstvenu ustanovu.

Prema podacima Fisma, prošle godine je registrirano više od 16.000 verbalnih i fizičkih napada na zdravstvene radnike. Prošle godine je 62-godišnjak osuđen na 16 godina zatvora zbog ubistva ljekara 2022. ispred bolnice u Milanu. Osuđenik je tvrdio da je dobio terapiju koja je bila beskorisna.

Mnogi napadi su posljedica nedostatka zdravstvenih radnika i frustriranosti zbog dugog čekanja na operaciju i konsultacije. Taj nedostatak je eskalirao tokom pandemije koronavirusa, kada se ubrzao odlazak ovih radnika u inostranstvo. Uprkos problemima u zdravstvu, vlada premijerke Giorge Meloni planira dodatne finansijske rezove u zdravstvu.

Prema podacima Foruma naučnih društava italijanskih bolničkih i univerzitetskih kliničara iz 2023., ovoj zemlji je nedostajalo 30.000 ljekara. Između 2010. i 2020. je zatvoreno 111 bolnica i 113 urgentnih centara, piše list Guardian.