Podrška ostrvskoj zemlji
56

Iz Evropske unije reagovali nakon što je vođa Hezbolaha zaprijetio Kipru

A. L.
Peter Stano, glasnogovornik EU (Foto: Vijeće EU)
Peter Stano, glasnogovornik EU (Foto: Vijeće EU)
Glasnogovornik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano kaže da je svaka prijetnja Kipru prijetnja 26 drugih zemalja članica bloka.
Stano je to izjavio nakon što je lider Hezbolaha Hassan Nasralah zaprijetio Kipru da bi mogao biti umiješan u širi sukob ako ta ostrvska država dozvoli Izraelu da koristi svoje luke i aerodrome za gađanje Libana.

Stano kaže da EU u potpunosti podržava Kipar i da je trgovinski blok u kontaktu sa "brojnim partnerima u regionu", uključujući Liban i Hezbolah, kako bi se deeskalirali tenzije.

Kipar posljednjih godina uživa sve čvršće odnose s Izraelom, potaknute otkrićem podmorskih nalazišta prirodnog plina u vodama između dva susjeda. Kipar je bio domaćin zajedničkih izraelsko-kiparskih vojnih vježbi, ali nije bio uključen ni u kakve vojne operacije.

Portparol kiparske vlade Konstantinos Letymbiotis ponavlja da je svaka sugestija da bi Kipar, bilo kroz svoju infrastrukturu ili teritoriju, bio uključen u bilo koju vojnu operaciju u Libanu, "potpuno neosnovana".

Letymbiotis ponavlja da ostrvska država "nije dio problema", već "dio rješenja" zahvaljujući svom regionalnom diplomatskom otisku.