Ubistvo Haniyeha
82

Iz Irana podvukli da primirje u Gazi nema veze sa njihovom osvetom Izraelu

F. H.
Naseer Kanaani
Naseer Kanaani
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova naglasio je da Iran stalno poziva na dogovor o prekidu vatre u Gazi, ali je bio jasan da ovo pitanje nema nikakve veze s legitimnim pravom Teherana da odgovori na izraelsko ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha.

"Prekid vatre je međunarodni zahtjev, više od deset mjeseci ubijanja mora prestati, a ovi pregovori se nastavljaju u okviru globalnog zahtjeva i volje palestinske strane", rekao je Nasser Kanaani odgovarajući na pitanja novinara.

Iran je bio najvažniji i najjači međunarodni zagovornik zaustavljanja rata u Gazi, rekao je, dodajući da će Teheran nastaviti podupirati napore drugih zemalja u tom pogledu.

"Ali ovo pitanje nema nikakve veze s legitimnim pravom Irana da odgovori agresoru. Službeni gost Irana bio je meta terorističkog napada na iranskom tlu i ubijen je mučeništvom. Bio je voditelj procesa političkih pregovora za uspostavu primirja. Stoga je (izraelski) režim atentatom na Haniyeha u osnovi pokazao da nije voljan slijediti politički proces", kazao je Kanaani.

Iran ima pravo braniti svoju sigurnost i teritorijalni integritet na temelju Povelje Ujedinjenih naroda, istaknuo je iranski diplomat, a prenosi novinska agencija Mehr.

Kanaani je nadalje naglasio da je pozivanje Irana na suzdržanost u takvoj situaciji iracionalan zahtjev.