Oglasio se Scholz
289

Iz Njemačke poslali poruku Iranu nakon izraelskog napada: "Ovo mora završiti sada"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Teheran da prekine ciklus eskalacije nakon izraelskih napada na iranske vojne lokacije rano jutros, rekavši da bi suzdržanost mogla utrti put miru na Bliskom istoku.
"Moja poruka Iranu je jasna: ne možemo nastaviti s masovnim reakcijama eskalacije. Ovo mora završiti sada. To će pružiti priliku za miran razvoj na Bliskom istoku,” piše Scholz u objavi na mreži X.

Izrael je rano danas napao vojne lokacije u Iranu, ali njegova odmazda za iranski napad ovog mjeseca nije izgledala usmjerena na najosjetljivije naftne i nuklearne mete u zemlji nakon hitnih poziva saveznika i susjeda na suzdržanost.

Izvori bliski iranskim vlastima ističu kako Iran neće ostati pasivan prema onome što su nazvali "agresijom" te upozoravaju na proporcionalan odgovor prema svim izraelskim akcijama.

Osim Scholza, i Bijela kuća je pozvala Teheran da se suzdrži od odgovora.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sean Savett, u subotu je izjavio: "Pozivamo Iran da obustavi napade na Izrael kako bi ovaj ciklus borbi mogao završiti bez daljnje eskalacije."

Istaknuo je kako SAD nisu učestvovale u ovoj operaciji te dodao da im je cilj ubrzati diplomatske napore i smiriti tenzije u regionu Bliskog istoka.