Obećao biračima
15

Izbori u Austriji: Nehammer potvrdio da neće u koaliciju s krajnjom desnicom

A. Ku.
Karl Nehammer (Foto: X.com)
Karl Nehammer (Foto: X.com)
Konzervativna stranka sadašnjeg austrijskog kancelara Karla Nehammera neće sarađivati sa strankom krajnje desnice za koju se sada predviđa da će ostvariti historijsku pobjedu na parlamentarnim izborima.
Generalni sekretar Austrijske narodne stranke (ÖVP) Christian Stocker rekao je da saradnja nije opcija, nakon što su prve projekcije pokazale da je krajnje desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) na prvom mjestu.
Presjek stanja izbornih rezultata
Presjek stanja izbornih rezultata

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata biračima se obratio i Nehammer.

"Borili smo se zajedno! Za stabilnost i politički centar u zemlji. Narodna stranka je jača nego što su mnogi mislili da je moguće. Naravno, i nakon izbora ostajemo pri onome što smo unaprijed obećali našim biračima", rekao je Nehammer.

Generalni sekretar FPÖ-a Michael Schnedlitz rekao je da su "Austrijanci danas ispisali historiju" i dodao da izborni rezultat pokazuje "zahtjev za promjenom u zemlji".

Desničarska populistička stranka bi trebala osvojiti 29,1 posto glasova, čime bi bila daleko ispred konzervativne Austrijske narodne partije (ÖVP) odlazeće koalicione vlade, prema projekciji austrijskog javnog emitera ORF.

Projekcija, zasnovana na podacima Foresight instituta za ORF, stavlja ÖVP čvrsto na drugo mjesto sa 26,2 posto glasova.