Preoket u najavi?
55

Iznenadni poremećaj u odnosima Rusije i Irana, Teheran ozbiljno upozorio Moskvu

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nova vlada Irana upozorila je Rusiju da ne stane na stranu Azerbajdžana u graničnom sporu jer u Teheranu i dalje postoji zabrinutost zbog njegovih odnosa s Moskvom.

Iranski ministar vanjskih poslova, Sayeed Abbas Araghchi, poduzeo je neobičan korak ukoravajući Rusiju nakon što je Moskva stala na stranu Azerbajdžana zbog njegovih poziva za kopnenim koridorom duž armensko-iranske granice za koji Teheran strahuje da bi mogao ograničiti njegov pristup Evropi i širem svijetu.

“Regionalni mir, sigurnost i stabilnost nisu samo prioritet, već i stup naše nacionalne sigurnosti. Bilo kakva prijetnja sa sjevera, juga, istoka ili zapada teritorijalnom integritetu naših susjeda ili prekrajanje granica je potpuno neprihvatljiva i crvena linija za Iran", rekao je Araghchi na Twitteru.

Svađa ima šire geopolitičke implikacije ako ukazuje na to da je novoizabrana iranska vlada voljna zauzeti oštriji stav prema Moskvi u sklopu svojih napora da rebalansira svoju vanjsku politiku.

Rusija i Iran trebaju potpisati novi sporazum o strateškoj saradnji, ali sadržaj je još uvijek otvoren za raspravu, a unutar iranske vlade postoje napetosti oko diplomatske cijene produbljivanja vojnog saveza s Rusijom.

Iran je ranije ove sedmice također pozvao ruskog ambasadora Alekseja Dedova kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo stajalištem Moskve, rekavši da ne želi sukob na svojim granicama uz poticaj Moskve.

Araghchijeve primjedbe bile su jasna referenca na odluku Moskve da podrži poziv Azerbajdžana za otvaranje koridora istok-zapad kroz Armeniju do eksklave Nakhchivan u zapadnoj Armeniji.

Njegov prijekor odjeknuo je i drugdje u Iranu. Mohsen Rezaei, bivši glavni komandant Korpusa čuvara islamske revolucije i sekretar Vijeća ekspeditivnosti, koje rješava pitanja između parlamenta i Vijeća čuvara, rekao je: “Ponašanje ruskog državnika nije bilo prihvatljivo i u jasnoj je suprotnosti s njihovom izjavom o prijateljstva s Iranom, ove nejasnoće treba riješiti",

“Nedostatak odgovarajućeg odgovora Rusima u slučajevima prethodnih akcija protiv iranskih nacionalnih interesa uzrokovao je njihovu dvostruko arogantnost. Treba im dati do znanja da strateška saradnja ne znači odricanje od interesa", kazao je Ahmad Naderi, tvrdolinijaš unutar parlamenta.

Iranske vlasti su se kroz historiju protivile nastojanjima Azerbajdžana i Turske da uspostave takozvani Zangezurski koridor između užeg Azerbajdžana i Autonomne Republike Nakhchivan jer bi takav koridor, prolazeći kroz najjužniju pokrajinu Armenije, mogao prekinuti pristup Irana Armeniji, a potom i Evropi.

Azerbajdžan je u raznim trenucima prijetio da će uspostaviti koridor silom ako bude potrebno, što bi vjerovatno izazvalo daljnji rat s Armenijom.

Vojni obdrambeni budžeta Azerbajdžana više je od tri puta veći od armenskog, a Baku je pokazao svoju vojnu nadmoć u septembru 2023. ponovno zauzevši okupirana područja u Nagorno-Karabahu u roku od 24 sata.

Posljednju svađu potaknuo je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekavši tokom nedavnog posjeta Vladimira Putina Bakuu da Moskva podupire koridor i da Armenija sabotira sporazum o njegovom otvaranju postignut uz posredovanje Rusije.

U Teheranu se vodi rasprava o tome koliko je mudro zadržati bliske kontakte s Moskvom. Ton Araghchijeva tweeta o "crvenoj liniji" sugerira da želi pokazati da njegov poziv na uravnoteženiju politiku istok-zapad - ključni dio uspješne izborne kampanje novog predsjednika, Masouda Pezeshkiana - ima sadržaj.

Heshmatollah Falahatpisheh, bivši šef iranske komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, upozorio je da bi stajalište Moskve o Zangezurskom koridoru moglo biti preventivni napad Putina kako bi se spriječila mogućnost formiranja komunikacijskih kanala između nove vlade Irana i SAD-a.

Glasnogovornik EU-a jasno je rekao da se odnosi između EU-a i Irana vjerovatno neće poboljšati ako Iran nastavi isporučivati ​​bespilotne letjelice i drugo oružje Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Iranski ambasador pri UN-u, Amir Saeed Iravani, poduzeo je neobičan korak slanjem pisma generalnom sekretaru UN-a, Antóniju Guterresu, rekavši da su priče o takvoj trgovini neutemeljene.