U korak s konkurencijom
0

Izrael će napraviti superkompjuter kako bi ostao konkurentan u razvoju umjetne inteligencije

S. M.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Izrael će sljedećeg mjeseca raspisati tender za uspostavljanje prvog superkompjutera u zemlji kako bi osigurao da zemlja ostane globalni lider u tehnologijama umjetne inteligencije (AI), izjavio je Dror Bin izvršni direktor Izraelske uprave za inovacije.

Govoreći na konferenciji AI, Dror Bin je rekao da, iako je AI prijatelj izraelskog tehnološkog sektora, može se pretvoriti u neprijatelja bez akcije s obzirom da je AI tehnologija koja se brzo razvija.

Napomenuo je da vlada izdvaja 250 miliona dolara za nacionalni program umjetne inteligencije od čega će 60 posto biti izvršeno 2024. i završeno 2027. godine, moguće uz veće finansiranje.

Tehnologija čini 20 posto izraelske ekonomske proizvodnje i zemlja se smatra jednim od najvećih tehnoloških centara na svijetu. Bin je primetio da od 9.000 izraelskih startupa, više od 2.200 koristi umjetnu inteligenciju, a Izrael, sa 73, ima treću najgenerativniju AI firmu na svijetu.

"Naš cilj je osigurati da Izrael održi svoje vodstvo, rang i poziciju u svjetskoj utrci umjetne inteligencije", rekao je.

Bin je rekao da je superkompjuter za obuku velikih modela umjetne inteligencije ključan u tom pogledu.