Najmanje 40 ubijenih
14

Izrael izveo stravični napad na sigurnu zonu u Khan Younisu: "Izgleda kao novi masakr"

S. Š.
Zračni napad na Khan Younis (Foto: EPA-EFE)
Zračni napad na Khan Younis (Foto: EPA-EFE)
Najmanje 40 Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na kamp koji je izrađen kao humanitarna zona u Khan Younisu, rekli su zvaničnici Gaze ovog jutra. Izraelska vojska kazala je kako se radi o napadu na komandni centar Hamasa.

Zvaničnici civilne odbrane Gaze rekli su medijima poput BBC-ja da je, pored 40 ljudi ubijenih u napadu unutar kampa Al-Mawasi, još 60 povrijeđeno i prebačeno u lokalne bolnice.

Stanovnici i medicinari rekli su da je šatorsko naselje u oblasti al-Mawasi pogođeno sa najmanje četiri projektila. Inače, kamp je prepun raseljenih Palestinaca koji su pobjegli iz drugih mjesta u enklavi.

Služba za hitne slučajeve Gaze saopćila je da je najmanje 20 šatora zapaljeno, a projektili su izazvali kratere duboke čak devet metara. Ministarstvo zdravlja Gaze, koje prikuplja podatke o žrtvama, nije odmah komentiralo.

"Naše ekipe i dalje tragaju za tijelima šehida i ranjenika iz ciljanog područja. Izgleda kao novi izraelski masakr", rekao je zvaničnik za civilnu vanrednu situaciju u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da su "pogodile teroriste Hamasa koji su djelovali unutar komandnog i kontrolnog centra ugrađenog u humanitarnu oblast u Kan Younisu".

"Teroristi su napredovali i izveli terorističke napade na IDF trupe i državu Izrael", navodi se u saopćenju.

Hamas je negirao da su njegovi borci bili prisutni na mjestu napada, rekavši u izjavi na Telegramu: "Okupatorske tvrdnje o prisustvu boraca otpora su očigledna laž".