Pogibija vođe Hamasa
0

Izrael je Hamasu nanio žestok udarac, ali je jednim potezom napravio i hiljade "novih" Sinwara

Piše: Belmin Herić
Foto: X.com
Foto: X.com
Izraelsko ubistvo vođe Hamasa, Yahye Sinwara, predstavljeno je kao najveći vojni uspjeh protiv te organizacije u Gazi. Sinwar, koji je bio ključni strateg nedavnih napada na izraelske ciljeve, poginuo je u sukobu s izraelskim snagama 17. oktobra 2024. godine.
Iako je njegov gubitak zamišljen kao težak udarac za Hamas, efekat bi mogao biti upravo suprotan - smrt ovog vođe može postati pokretač za rađanje novih boraca i jačanje pokreta otpora.

Izraelske vojne snage odlučile su javno objaviti detalje Sinwarove smrti, uključujući slike i videozapise njegovih posljednjih trenutaka. Prema dostupnim informacijama, Sinwar je poginuo u sukobu s izraelskim vojnicima, dok je, teško ranjen, na otvorenom pokušavao odbiti dron koji ga je pratio.

Ovi prizori značajno su kontrirali izraelskom narativu koji ga je optuživao za skrivanje u tunelima i korištenje talaca kao ljudskih štitova.

Umjesto slike vođe koji se skriva, prikazan je kao borac na prvim linijama fronta, što je dovelo do toga da ga mnogi simpatizeri proglase mučenikom i simbolom otpora. Neki ga čak porede s legendarnim borcem Omarom al-Mukhtarom, herojem libijskog otpora protiv italijanske kolonijalne okupacije.

Strategijska greška: Kako je Izrael "ovjekovječio" Sinwara

Objavljivanje grafičkih slika i snimaka Sinwarove smrti izazvalo je različite reakcije. Neki medijski stručnjaci smatraju da je to bila strateška greška koja je samo dodatno učvrstila Sinwarov status heroja među njegovim sljedbenicima.

Leila Molana-Allen, specijalna dopisnica PBS-a, komentarisala je:

"Ne znam zašto je IDF odlučio ovo objaviti. Za one koji ga žele slaviti kao heroja otpora, snimci ga prikazuju kako se do posljednjeg trenutka bori na prvoj liniji, i to s izgubljenom rukom, a ne kao nekoga ko se skriva u tunelima iza ljudskih štitova." Tako je, umjesto diskreditacije, potez Izraela rezultirao uzdizanjem Sinwara u očima mnogih kao ikone otpora.

Yahya Sinwar rođen je 1962. godine u izbjegličkom kampu Khan Younis u Gazi, gdje je njegova porodica pronašla utočište nakon što su protjerani iz rodnog grada Askalan tokom Nakbe 1948. godine.

Od malih nogu bio je svjedok stradavanja i borbe Palestinaca, što je oblikovalo njegov revolucionarni duh. Već kao mladić, Sinwar je bio aktivan u političkom životu, vodeći Islamski blok na Islamskom univerzitetu u Gazi, gdje je diplomirao arapske studije.

Njegovo revolucionarno djelovanje počinje ranih osamdesetih godina, kada je prvi put uhapšen zbog protivljenja izraelskoj okupaciji. U zatvoru je proveo nekoliko mjeseci, što je samo ojačalo njegovu posvećenost borbi. Nakon izlaska iz zatvora 1985. godine, Sinwar je nastavio s političkim i vojničkim djelovanjem, a iste godine je osnovao organizaciju Al-Majd, koja je bila posvećena razotkrivanju i eliminaciji onih koji su sarađivali s izraelskim vlastima. Ova grupa kasnije se integrisala u Hamas, gdje je Sinwar brzo stekao ugled zahvaljujući svojoj posvećenosti i bliskosti s vođom Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom.

Godine 1988, sa samo 25 godina, Sinwar je ponovo uhapšen i osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog aktivnosti protiv izraelskih snaga sigurnosti. U zatvoru je proveo 23 godine, gdje je izdaleka svjedočio važnim svjetskim događajima, poput raspada Sovjetskog Saveza, uspona američke hegemonije i invazija na Afganistan i Irak.

Nakon što je oslobođen 2011. godine u okviru razmjene zatvorenika između Hamasa i Izraela, Sinwar se vratio u Gazu kao heroj. Njegov povratak među narod bio je simboličan, a njegova popularnost dodatno pojačana godinama provedenim u zatvoru. Godine 2017. preuzeo je mjesto političkog vođe Hamasa u Gazi, zamijenivši Ismaila Haniyeha. Kao lider, nastavio je da se zalaže za oslobađanje palestinskih zatvorenika i organizovao niz vojnih i političkih akcija protiv izraelskih vlasti.

Uspon i pad

Sinwar je posljednjih godina bio na čelu velikih protesta i vojnih operacija, uključujući Veliki marš povratka 2018. godine, kada su pokušali mirnim putem probiti opsadu Gaze. Izraelske snage su tada odgovorile silom, ubivši brojne demonstrante, što je dodatno radikalizovalo Hamas.

Njegova smrt 2024. godine uslijedila je nakon niza izraelskih napada na Gazu, te likvidacije visokih palestinskih lidera, uključujući i Ismaila Haniyeha u Teheranu. Sinwar je poginuo u borbama. Za mnoge Palestince, njegova smrt vjerovatno će značiti početak nove faze borbe. Kako je jedan od korisnika na društvenim mrežama komentarisao: "Ubili su ga, ali su stvorili hiljade novih Sinwara".

Iako su Izraelci likvidacijom Sinwara nastojali oslabiti Hamas, njegova smrt može imati dugoročne posljedice koje će samo dodatno potaknuti palestinsku borbu. Kako su stanovnici Khan Younisa kazali u razgovoru za BBC, "ova borba ne zavisi od jednog čovjeka ili vođe". Sinwar je postao simbol višegeneracijske borbe za pravdu i slobodu za većinu palestinaca.

Izrael je svojom strategijom možda postigao trenutni taktički uspjeh, ali je Sinwara ovjekovječio kao ikonu otpora za Palestince. UNjegove slike i priča o njegovoj posljednjoj borbi mogu samo dodatno raspiriti odlučnost naroda Gaze.

Ubistvo Yahye Sinwara možda će kratkoročno oslabiti vojne kapacitete Hamasa, ali će dugoročno imati dublje posljedice. Njegova smrt i način na koji je ona prikazana u medijima učinit ga Palestinicma trajnim simbolom borbe za slobodu.