Pogledajte video
6

Izrael još sedmicu ostaje u lockdownu, jučer hiljade ljudi ispratilo vodećeg rabina

D. Be.
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Benny Gantz odlučili su produžiti lockdown i ovu sedmicu. Odluka o produženju lockdowna je donesena prije isticanja mjera u nedjelju u ponoć.

Vlada je također izglasala nastavak zabrane međunarodnih letova do nedjelje. Do tada neće biti ulaska u Izrael niti izlaska iz njega, osim u posebnim slučajevima, prenosi Jerusalem Post.

Prema novoj odluci, lockdown će završiti u petak u 7 sati, a zabrana letova u nedjelju 7. februara u ponoć.

Ono što je interesantno jeste da je jučer održana sahrana rabina Meshulama Dovida Soloveitchika, kojoj je prisustvovalo hiljade ultraortodoksnih židova. Zbog straha od širenja pandemije navečer je donesena odluka o nastavku lockdowna.

"Potpuno je jasno da je gužva gužva, nije važno govorim li o ultraortodoksnim, sekularnim ili arapskim Izraelcima", rekao je Netanyahu, ali nije direktno spomenuo masovni ispraćaj vodećeg rabina u Jerusalemu.

Od ponedjeljka će svi koji se vraćaju u Izrael morati u izolaciju u državne hotele, uz nekoliko izuzetaka. Ta će uredba biti na snazi uz očekivano otvaranje aerodroma 7. februara.

Vlada se dogovorila da se ponovo sastane u srijedu kako bi razgovarala o tome hoće li dodatno produžiti lockdown ili će ići na relaksaciju mjera. U međuvremenu, ministar Aryeh Deri najavio je u nedjelju navečer da će kopnene granice Izraela ostati zatvorene do utorka.

Istovremeno Izraelci masovno vakcinišu stanovništvo i po tome su vodeći u cijelom svijetu.

Zdravstvene vlasti nadale su se da će prošle sedmice doći do značajnog smanjenja broja novih slučajeva koronavirusa i kritičnih pacijenata, s obzirom na to da je više od tri miliona Izraelaca već primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, uključujući veliku većinu starijih i rizičnih osoba.

Međutim, stručnjaci su rekli da se nadaju da će sljedećih dana doći do smanjenja zaraze. U međuvremenu je rečeno kako je potrebno novo "zaključavanje" u svjetlu činjenice da broj teških pacijenata neprestano raste, a trenutno ih je više od 1.100, što predstavlja veliki pritisak na zdravstveni sistem.

U Izraelu je u subotu prijavljeno 2.596 novih slučajeva Covid-19. Ta je brojka znatno niža nego prethodnih dana, ali zbog manjeg broja testiranja tokom vikenda. No prema procjenama skoro 10 posto testiranih ima pozitivne rezultate.