Dok traju pregovori
127

Izrael napao grad na Zapadnoj obali, iz Hezbolaha poručili: Spremni smo na najgore

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Izraelska vojska provodi "kontraterorističke aktivnosti" koje uključuju zračni napad na područje grada Dženin na Zapadnoj obali dok palestinske vlasti navode da je pet osoba ubijeno.

Vojska je saopštila da su izraelski vojnici "opkolili zgradu u kojoj su se teroristi zabarikadirali" i da su razmjenjivali vatru, dok je zračni napad "pogodio nekoliko naoružanih terorista" u tom području.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je pet osoba ubijeno, ali nije dalo nikakve informacije o njihovom identitetu. Ni sa jedne strane nisu odmah bili dostupni dodatni detalji.

Sukobi u Dženinu dogodili su se dan nakon što je izraelska grupa za praćenje naselja saopćila da vlada planira izgraditi skoro 5.300 novih domova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zamjenik generalnog sekretara Hezbolaha Naim Kasem kaže da u ovom trenutku ne očekuju sveobuhvatni rat s Izraelom, ali su spremni na najgore.

U razgovoru za ruski Sputnjik, Kasem kaže da Izrael "nema izbora" osim da prekine svoj rat protiv terorističke grupe Hamas sporazumom o prekidu vatre.

"Hamas neće stati ako Izrael ne stane, a najvjerovatniji ishod za okončanje rata je sporazum, posebno zbog previranja unutar Izraela", rekao je on, misleći na antivladine proteste.

"Mogućnost proširenja rata trenutno ne postoji, ali je organizacija spremna na najgore", dodaje on.

Hamas se uglavnom usaglasio sa planom o prekidu vatre s Izraelom koji su predložile SAD, prema jednom visokom američkom dužnosniku iako detalji još uvijek moraju biti riješeni.

Izrael šalje pregovarače u Katar kako bi pokušali finalizirati sporazum, a američki zvaničnici bi također trebali učestvovati.