Bez najave
66

Izrael napao kuću u kojoj su smješteni medijski radnici u Libanu, ubijeno troje novinara

F. H.
Foto: Al Maydeen
Foto: Al Maydeen
U zračnom napadu izraelske vojske ubijena su tri televizijska novinara, objavile su libanske državne vijesti u petak.

Novinska postaja Al Jadeed emitovala je snimke na kojima se vide srušene zgrade i automobili prekriveni prašinom s oznakom "PRESS" nakon što je izraelski udar pogodio kompleks planinskih kuća koje su iznajmljivale razne medijske kuće.

Izraelska vojska nije izdala upozorenje prije napada, zbog čega je poprište ostalo posuto ruševinama, navodi novinska kuća.

Ubijeni su Wissam Qassem, koji radi za Al-Manar, snimatelj Ghassan Najjar i inženjer Mohamed Reda iz mreže Al-Mayadeen.

Al-Manarov Qassem, zajedno sa svojim kolegama, posljednjih je mjesec dana igrao ključnu ulogu u izvještavanju o ratu, svjedočeći o izraelskim zločinima, otkrivajući istine i dajući glas potlačenom narodu.

Ali Shoeib, poznati dopisnik Al-Manara iz južnog Libana, pojavio se u videoporuci snimajući se mobitelom i izražavajući tugu zbog gubitka svog kamermana Wissama Qassema. Shoeib je rekao da je izraelska vojska znala da su u pogođenom području bili smješteni novinari različitih medijskih organizacija.

"Izvještavali smo o vijestima i prikazivali patnju žrtava, a sada smo mi vijesti i žrtve izraelskih zločina", dodao je Shoeib u videu.

U napadu koji se dogodio oko tri sata ujutro (ponoć po srednjoevropskom vremenu) ozlijeđeno je i nekoliko novinara. Proteklih sedmica bilo je napada na periferiji Hasbaye, ali napad u petak bio je prvi na sam grad.

Na fotografijama s mjesta napada vide se prevrnuti i oštećeni automobili, na nekima s oznakom "PRESS".

Libanski ministar informiranja Ziad Makary osudio je izraelsku agresiju kao ratni zločin. Dodao je da je najmanje 18 novinara iz šest medijskih kuća, uključujući Sky News, Al-Jazeeru i libanske televizijske kuće, odsjelo u pansionima.

Čuli smo avion kako leti vrlo nisko, to nas je probudilo, a onda smo čuli dva projektila, rekao je za Reuters Mohammad Farhat, novinar libanske novine Al-Jadeed.

"Odatle smo izvještavali oko mjesec dana, a da se ništa nije dogodilo. Ni sam ne znam kako sam se izvukao ispod ruševina", rekao je Farhat.

Sa svoje strane, Ghassan bin Jiddo, direktor Al-Mayadeena, rekao je na X računu kanala da je napad bio "namjeran".

"Okupaciju (Izrael) smatramo potpuno odgovornom za ovaj ratni zločin, u kojem su novinarske ekipe, uključujući tim Al-Mayadeena, bile meta", rekao je bin Jiddo.

Dan ranije, Izrael je napao ured koji koristi Al-Mayadeen u južnom predgrađu Bejruta. Libansko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je jedna osoba poginula, a pet drugih, uključujući i dijete, ranjeno.