U pripremi novi napad
0

Izrael naredio dodatne evakuacije u Libanu, upozorio da su na meti i vozila hitne pomoći

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je naredio dodatne evakuacije u južnom Libanu i zaprijetio da će gađati vozila hitne pomoći.

Izraelska vojska je jučer naredila stanovnicima 23 južna libanska sela da se evakuišu u područja sjeverno od rijeke Awali, koja teče iz zapadne doline Bekaa.

U naredbi, prenošenoj putem vojnog saopćenja, spominju se sela u južnom Libanu koja su nedavno bila meta izraelskih napada, od kojih su mnoga već skoro prazna.

Izraelska vojska također tvrdi, bez pružanja ikakvih dokaza, da je Hezbolah koristio vozila hitne pomoći za prijevoz oružja te je pozvao medicinske timove da ne sarađuju s operativcima Hezbolaha.

IDF je zaprijetio da će gađati "svako vozilo koje prevozi naoružane ljude, bez obzira na vrstu".

Libansko ministarstvo zdravlja saopćilo je u subotu X da je pet bolnica pretrpjelo štetu od izraelskih zračnih napada u istočnom gradu Baalbeku i dolini Bekaa.

Guardian je ranije izvijestio da je najmanje 50 bolničara ubijeno otkako je Izrael pokrenuo svoje posljednje napade na Liban.

Medicinska humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) prošle sedmice bila je prisiljena zatvoriti svoju kliniku u južnom predgrađu Bejruta i privremeno prekinuti svoje aktivnosti u drugoj na sjeveru, zbog zračnih napada.