Uslijed velikog pritiska
19

Izrael neće biti pozvan na ceremoniju obilježavanja bombardovanja Nagasakija iz "sigurnosnih razloga"

I. Sa.
Gilad Cohen, ambasador Izraela u Japanu (Foto: EPA-EFE)
Gilad Cohen, ambasador Izraela u Japanu (Foto: EPA-EFE)
Izrael neće biti pozvan na ovogodišnju mirovnu ceremoniju obilježavanja atomskog bombardiranja Nagasakija 1945. godine kako bi promovirao "mirnu i tmurnu atmosferu" na događaju 9. avgusta, rekao je gradski gradonačelnik lokalnim medijima u srijedu.

Odluka je u suprotnosti sa odlukom Hirošime, čije su vlasti prošlog mjeseca rekle za CNN da nemaju namjeru povući poziv Izraela na svoj mirovni događaj, uprkos pozivima da se ta zemlja povuče sa strane.

Oba grada bila su pod pritiskom aktivista i grupa preživjelih bombi da isključe Izrael zbog njegovih akcija u Gazi, gdje je ubijeno na desetine hiljada Palestinaca otkako su Izraelci počeli gađati militantnu grupu Hamas nakon napada 7. oktobra.

Gradonačelnik Nagasakija Širo Suzuki rekao je novinarima u srijedu da je isključenje Izraela bilo zbog sigurnosnih razloga i da nije politička odluka.

"Želio bih da istaknem da ova odluka nije zasnovana na političkim razlozima, već na našoj želji da se ceremonija obilježavanja sjećanja na žrtve atomskog bombardiranja održi u mirnoj i svečanoj atmosferi i da se osigura da ceremonija prođe bez problema", rekao je, nazvavši odluku "teškom".

Svake godine diplomate se pozivaju na mirovne ceremonije u oba grada, koje se održavaju u roku od nekoliko dana, kako bi razmišljali o važnosti mira i opasnostima od raspoređivanja nuklearnog oružja. Godišnja mirovna ceremonija u Hirošimi je veća od ove dvije, a ove godine će prisustvovati predstavnici 115 zemalja i Evropske unije.

Desetine hiljada ljudi ubijeno je od atomskih bombi iz 1945., kako trenutno tako i u narednim mjesecima i godinama zbog radijacijskih posljedica.

U postu na mreži X, izraelski ambasador u Japanu Gilad Cohen opisao je odluku Nagasakija "za žaljenje", dodajući da "šalje pogrešnu poruku svijetu".

"Izrael koristi svoje puno pravo i moralnu obavezu da brani sebe i svoje građane i nastavit će to činiti. Nema poređenja između Izraela, koji je brutalno napao terorističke organizacije i bilo kojeg drugog sukoba, svaki pokušaj da se to predstavi na drugi način iskrivljuje stvarnost", rekao je on.

Izrael je više puta odbacio optužbe kritičara, uključujući grupe za ljudska prava i stručnjake, da je prekršio međunarodno humanitarno pravo "širinom svog odgovora" na Hamasove napade te tvrde da je "rat protiv Hamasa, a ne protiv Palestinaca".