Sirene i u Izraelu
1

Izrael od ranog jutra napada južni Liban, poslali građanima poruku: Ne vraćajte se kućama

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Izrael već treći dan izvodi zračne napade na ciljeve Hezbolaha na jugu i istoku Libana, javljaju libanski zvanični mediji.

Od pet sati ujutro neprijateljski ratni avioni su izvršili udare na nekoliko područja južnog Libana, navodi zvanična Nacionalna novinska agencija dodajući da je "zračna agresija nastavljena preko noći" na druge dijelove juga, izvještavajući o neutvrđenim žrtvama.

Također izvještava da su "neprijateljski ratni avioni i bespilotne letjelice" nakon ponoći gađali više lokacija u području Baalbek u istočnoj libanskoj dolini Bekaa, također izvještavajući o žrtvama.

Izraelska vojska tvrdi da je projektil koji je aktivirao sirene u regijama Guš Dan i Šaron u centralnom Izraelu bio projektil zemlja-zemlja ispaljen iz Libana koji je presrela protivvazdušna odbrana.

Projektil koji je Hezbolah ispalio prema području Tel Aviva presreo je odbrambeni sistem David's Sling, a zato su bile aktivirane sirene u priobalnom gradu, kao i više drugih gradova u centralnom Izraelu.

Izraelske odbrambene snage izdale su poruku libanskim civilima koji su evakuirali svoje domove zbog prisustva Hezbolahovog oružja, upozoravajući ih da još nije sigurno da se vrate.

"Radi vaše sigurnosti, nemojte se vraćati svojim kućama do daljnjeg", navodi se u poruci, uz napomenu da izraelska vojska nastavlja s napadima na terorističke ciljeve.

Poruka je objavljena nakon što je projektil zemlja-zemlja ispaljen na područje Tel Aviva iz Libana.