Deseti dan sukoba
19

Izrael pokušava ubiti čelnike Hamasa gađajući njihove domove

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je ciljao domove zapovjednika Hamasa dok smrtonosne borbe u Pojasu Gaze ulaze u deseti dan.

Izrael je rekao da je "nekoliko puta" pokušao ubiti vojnog poglavara Hamasa Mohammeda Deifa. Preko noći, dva militant su ubijena u napadu na jednu kuću.

Na Izrael su ispaljene nove rakete, a Hamas je saopćio da je gađao zračnu bazu na jugu. Prekidi vatre nastavljaju se iza kulisa, ali su malo napredovali.

Francuska je podnijela rezoluciju kojom poziva na prekid nasilja s Vijećem sigurnosti UN-a u koordinaciji s Egiptom i Jordanom, ali to je samo nacrt. SAD blokiraju pokušaje izdavanja zajedničkog saopćenja, iako su pozvali na prekid vatre.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se vojna operacija u Gazi nastaviti "koliko god bude potrebno", ali također je rekao vlastima na jugu da bi mogla završiti za "nekoliko dana".

Borbe su započele nakon nekoliko sedmica rastuće izraelsko-palestinske napetosti u okupiranom istočnom Jerusalemu, koje su kulminirale sukobima na svetom mjestu koje su poštovali i muslimani i Jevreji. Hamas, koji kontrolira Gazu, počeo je ispaljivati rakete, što je izazvalo uzvratne zračne udare.

Do sada je u Gazi ubijeno najmanje 219 ljudi, uključujući gotovo 100 žena i djece, prema ministarstvu zdravstva. Izrael je rekao da je najmanje 150 militanata među ubijenima u Gazi. Hamas ne daje brojke stradalih boraca.

U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dvoje djece, saopćila je medicinska služba. Izrael tvrdi da je na njegovo područje ispaljeno 3.750 raketa.