Strah od dječije paralize
66

Izrael pristao na primirje u dijelovima Gaze kako bi se obavila vakcinacija djece

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je pristao na niz pauza u borbama u Gazi kako bi se omogućila vakcinacija male djece u enklavi protiv dječje paralize, prema dužnosnicima Ujedinjenih nacija.

Rik Peeperkorn, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije za Zapadnu obalu i Gazu, rekao je na brifingu za novinare putem video veze u četvrtak da će pauza započeti 1. septembra i bit će podijeljena u tri faze.

"Imamo preliminarnu obavezu humanitarnih pauza za pojedina područja tokom kampanje", rekao je, dodajući da će pauze biti prvo u "centralnom dijelu Gaze na tri dana, nakon čega će uslijediti južna Gaza, a potom i sjeverna Gaza".

Basem Naim, član Hamasovog političkog ureda, rekao je da je grupa pozdravila pokušaj pauze u Gazi kako bi se provela akcija vakcinacije.

"Spremni smo sarađivati ​​s međunarodnim organizacijama kako bismo osigurali ovu kampanju", dodao je.

Od rata, gotovo univerzalna pokrivenost vakcine protiv dječje paralize u Gazi pala je na nešto više od 80 posto.

Ponovno oživljavanje virusa, koji je eliminiran u većini razvijenog svijeta, naglašava probleme s kojima se suočava dva miliona stanovnika Gaze, koji žive pod izraelskim bombardiranjem od oktobra prošle godine. Mnogi ljudi u enklavi lišeni su hrane, medicinskih potrepština i čiste vode, a do 90 posto stanovništva je interno raseljeno.

Dječja paraliza najčešće pogađa djecu mlađu od pet godina, a može uzrokovati nepovratnu paralizu, pa čak i smrt. Vrlo je zarazan i nema lijeka; može se spriječiti samo imunizacijom, prema WHO-u.

Cilj akcije vakcinacije je cijepiti oko 640.000 djece do 10 godina s po dvije doze. Prema Peeperkornu, u Gazu je već isporučeno 1,26 miliona doza vakcine i 500 nosača vakcine.

WHO-u se u naporima cijepljenja pridružuje palestinsko Ministarstvo zdravstva, Dječji fond Ujedinjenih naroda, Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama i drugi partneri. Svakoj organizaciji dodijeljena je uloga u tehničkom i strateškom "mikroplanu" za provođenje kampanje vakcinacije.

Organizacije su sedmicama naglašavale da bi neka vrsta prekida vatre - ono što nazivaju "pauzom protiv dječje paralize",- bila ključna za uspjeh napora, pa čak i za suzbijanje širenja bolesti na širu regiju.