Postepeni prekid vatre
51

Izrael pristao na tri dana pauze od borbi u Gazi kako bi stanovnici bili vakcinisani

N. V.
Izrael je pristao na niz "humanitarnih pauza" u Gazi kako bi omogućio vakcinaciju djece protiv dječje paralize, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kako navode, trebale bi biti realizovane tri pauze od po jedan dan, u razmacima, a kampanja će imati za cilj vakcinaciju oko 640.000 djece širom Pojasa Gaze i počet će u nedjelju, rekao je visoki zvaničnik WHO Rik Peeperkorn.

Pauza će se izvoditi u tri faze - preko centralnog, južnog i sjevernog dijela trake. Tokom svake etape, borbe će biti pauzirane tri uzastopna dana između 06:00 i 15:00 sati po lokalnom vremenu.

Sporazum dolazi nekoliko dana nakon što su zvaničnici UN-a rekli da je 10-mjesečna beba djelimično paralizirana nakon što se u Gazi pojavio prvi slučaj dječje paralize u posljednjih 25 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija ima za cilj postići 90 posto pokrivenosti vakcinom širom Pojasa, što je potrebno da se zaustavi prijenos virusa unutar Gaze.

Oko 1,26 miliona doza nove oralne vakcine protiv poliomijelitisa tipa 2 (nOPV2) već je u Gazi, a uskoro će stići 400.000 dodatnih doza. Kampanjom će upravljati "Palestinsko ministarstvo zdravlja, u saradnji sa WHO, UNICEF-om, UNRWA-om". Preko 2.000 zdravstvenih i terenskih radnika u zajednici je obučeno za primjenu vakcine.