Sukobi rastu
44

Izrael raspoređuje vojsku na granici s Gazom, pozvani i rezervisti

N. V.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Izraelske trupe raspoređene su u četvrtak na granici Gaze, a palestinski militanti raketama su jutros gađali Izrael, što izaziva međunarodnu zabrinutost.

Također je izraelska vojska pozvala 7.000 rezervista dok rakete neprestano padaju na centralni i južni dio Izraela. Tokom dana su na ulicama zabilježeni brojni nemiri, a ima i slučajeva paljenja sinagoga.

Sa sve većom zabrinutošću da bi nasilje koje se razbuktalo u ponedjeljak moglo izmaknuti kontroli, Sjedinjene Države šalju izaslanika Hadyja Amra u regiju. Ali, čini se da napori na okončanju najgorih neprijateljstava u posljednjih nekoliko godina nisu postigli nikakav napredak.

[TWITTER]1392843348768067588[/TWITTER]

U obnovljenim zračnim napadima na Gazu, Izrael je izvršio udar na šestospratnu stambenu zgradu u gradu Gazi za koju navodi da pripada Hamasu, islamističkoj grupi koja vlada palestinskom enklavom. Jedna paklestinska raketa srušila se na zgradu u blizini izraelske komercijalne prijestolnice Tel Aviva, ranivši pet Izraelaca.

Hamas je lansirao i bespilotne letjelice samoubice koje su bile natovarene eksplozivom, no Izrael izvještava da su oborene.

Najmanje 83 osobe ubijene su u Gazi otkako je u ponedjeljak eskaliralo nasilje, rekli su medicinari. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, saopćila je vojska.