Narušava svetost groblja
131

Izrael traži od porodice kršćanskog vojnika koji je poginuo u Gazi da uklone križ s groba

F. H.
Foto: IDF
Foto: IDF
Ministarstvo odbrane Izraela je pokušalo postići dogovor s porodicom poginulog vojnika koji je bio kršćanin Davida Bogdanovskog o uklanjanju križa s njegovog nadgrobnog spomenika.

"Prema zakonu, nije dopušteno postavljanje križa ili bilo kojeg drugog vjerskog obilježja na vojni nadgrobni spomenik. Ovo je posebno važno na vojnom groblju u Haifi, gdje su pokopani i pali jevrejski vojnici", kazalo je Ministarstvo odbrane Izraela, pozivajući se na presudu glavnog rabina IDF-a, koji kaže da križ narušava svetost jevrejskog groblja.

Ministarstvo je saopćilo da radi s javnim odborom za spomenik vojnicima na postizanju dogovora s porodicom "u svjetlu zahtjeva porodica čiji su voljeni pokopani u blizini koje tvrde da križ vrijeđa njihove osjećaje i njihovu sposobnost da se mole i govore kadiš [žalosna molitva], i u svjetlu odluke glavnog rabina IDF-a".

“Ministarstvo odbrane tuguje s porodicom poginulog vojnika Davida Bogdanovskog i nastavit će podržavati porodice i sve ožalošćene porodice. Ministarstvo obrane radi i radit će osjetljivo sa svim stranama i nadamo se da ćemo što prije postići dogovor i rješenje", navedeno je.

Porodica je kazala da na drugim grobovima na groblju ima vjerskih obilježja, prenosi N12.

Bogdanovsky, kršćanin sa prebivalištem u Haifi, preselio se 2014. godine iz Ukrajine, prema Kan. Služio je u borbenoj inženjeriji.

Ranije ovog mjeseca, majka Bogdanovskog posjetila je njegov grob i otkrila da je njegov nadgrobni spomenik bio prekriven crnom tkaninom dok se održavala ceremonija za ubijene 7. oktobra, izvijestio je Ynet.

"Nemam riječi kojima bih opisala poniženje koje sam osjetila. Mislio sam da moj David, koji je dao svoj život zemlji, koji je volio zemlju svim srcem devet godina, od svoje alije (preseljenje Jevreja iz dijaspore u Izrael), koji je pristupio ID-u da brani mene, svoju porodicu i sve nas, nije ništa drugačiji nego bilo koji drugi tip, [i] nije građanin drugog reda. Stajala sam tamo i plakala od bijesa, frustracije i nerazumijevanja”, rekla je majka poginulog.