Uprkos pozivu na mir
321

Izrael u krvavom pohodu ubio cijelu libansku porodicu

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Uprkos međunarodnim pozivima na privremeni prekid vatre, izraelski borbeni avioni nastavili su udarati Liban u četvrtak, a cijela porodica je među žrtvama.

Pred vjenčanje libanske inženjerke Maye Gharib, koje je bilo planirano za naredni mjesec, uzbuđena rodbina dogovarala je preuzimanje njene vjenčanice.

Ali u ponedjeljak, 23-godišnja Gharib, njene dvije sestre i roditelji ubijeni su u izraelskom napadu na njihov dom u predgrađu južnog grada Tyra, rekao je Gharibin brat Reda, jedini preživjeli član porodice.

Izrael tvrdi da su ponedjeljakovi napadi bili usmjereni na oružje Hezbollaha. Libansko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u napadima poginulo više od 550 ljudi, uključujući najmanje 50 djece i 98 žena, u najsmrtonosnijem danu za Liban od kraja građanskog rata 1975-1990.

Snimak ekrana podijeljen s Reutersom prikazuje poruku koju je rođak poslao trgovini s vjenčanicama nakon smrti porodice Gharib: "Nevjesta je postala šehid":

"Samo su sjedili kod kuće, a onda je kuća bila meta", rekao je Reda Gharib, koji se prošle godine preselio u Senegal zbog posla, u telefonskom razgovoru za Reuters.

Porodica je sahranjena u brzom pogrebu sljedećeg dana, s malim brojem prisutnih zbog opasnosti od napada. Reda nije mogao doći jer su većina letova bila otkazana usred izraelskih napada i raketne paljbe Hezbollaha.

Njegov otac je bio penzionisani veteran libanske vojske, međusektaških snaga koje financiraju SAD i druge zemlje, a koje se široko smatraju izvorom jedinstva u Libanu. Njegove sestre su bile u svojim dvadesetim godinama.

"Mi smo patriotska porodica bez stranačke pripadnosti, i naravno, podržavamo sve koji se odupiru agresiji", rekao je Reda Gharib, napominjući da niko iz porodice nije bio član Hezbollaha. Ali sada, nakon što je izgubio svoju porodicu, želi da Hezbollah nastavi borbu protiv Izraela "do pobjede" i da ne prihvata nikakve pregovore.

Hezbollah je počeo ispaljivati rakete na Izrael 8. oktobra, dan nakon što je militantna palestinska grupa Hamas napala južni Izrael, proglašavajući "front podrške" Palestincima.

Sukobi su se naglo eskalirali prošle sedmice, s hiljadama povrijeđenih i stotinama ubijenih u Libanu, dok Izrael vodi zračnu kampanju koja je pogodila većinu dijelova zemlje.

Od ponedjeljka, kada su izraelski napadi započeli haos, pojavili su se izvještaji o porodicama sa mnogo članova ubijenih.

U južnom mjestu Hanouiyeh, izraelski napad je ubio osam članova jedne porodice i domaću radnicu iz Gambije, rekli su rođaci.

Mohammad Saksouk, čiji je brat Hasan bio među ubijenima, rekao je za Reuters da je napad pogodio zgradu pored porodične kuće, koja se srušila na njihovu.

Rekao je da njegova porodica nije imala nikakve veze s Hezbollahom te je kritikovao Izrael zbog „nerazlikujućih“ napada, dok je također postavljao pitanje zašto je Liban uvučen u bitku za koju Hezbollah tvrdi da je podrška Palestincima.

"Sada smo beskućnici. Živimo na ulici", rekao je telefonom iz privremenog skloništa. "Prije smo živjeli potpuno normalne živote. Ko će nam vratiti domove?".

Žrtve su uključivale Hasana Saksouka, njegovu odraslu djecu Mohammada i Monu, Mohammadovu suprugu Fatimu i njihovu devetomjesečnu kćerku Rimu, kao i Moninu troje djece, svi mlađi od devet godina.

Anna, gambijska radnica u svojim ranim tridesetima, također je poginula.

U obalnom mjestu Saksakieh, u ponedjeljak je ubijeno 11 civila, uključujući šest žena i dvoje djece, prema riječima gradonačelnika Alija Abbasa, koji je rekao da su direktno pogođene kuće.

"To su civilne kuće, nemaju nikakve veze s vojnim instalacijama", rekao je Abbas za Reuters.