Tvrdi vojni zvaničnik
83

Izrael u ponedjeljak namjerava napasti Iran kao osvetu na raketni napad

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vojska je nagovijestila da će proširiti svoje operacije na više frontova na godišnjicu napada 7. oktobra u ponedjeljak, uključujući "značajnu i ozbiljnu" odmazdu Iranu za ovosedmični napad balističkih projektila velikih razmjera na Izrael.

"IDF priprema odgovor na neviđeni i nezakoniti iranski napad na izraelske civile i Izrael", rekao je vojni zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da javno govori o tom pitanju.

Kako je Izrael rekao da planira svoj odgovor na iranske raketne napade u utorak, koji su pogodili ili blizu nekoliko ključnih izraelskih baza, američki predsjednik Joe Biden upozorio je da ne treba udarati na iranska naftna postrojenja.

Podsjetimo, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je kazao nakon iranskog napada da je to bila greška i da će Iran platiti cijenu.

U kontekstu tvrdnji iz Irana da je napad bio uspješan, Netanyahu je kazao kako je odbrambeni sistem Željezna kupola (Iron Dome, engl.) uspjela srušiti veći broj raketa. Stava je da je napad "propao."

Inače, Iran je napao Izrael nakon što je vojska Izraela s pješadijom ušla u Liban, a prethodno su u nekoliko navrata granatirali glavni grad te zemlje Bejrut i pobili brojne civile.

Prije toga je Izrael izveo napad na sredstva za komunikaciju koju koristi Hezbolah, pejdžere i voki-tokije, kojom prilikom je pobijeno nekoliko desetina osoba, a više hiljada povrijeđeno.

Iran je nakon napada na Izrael u nekoliko navrata ponovio da će, ako uslijedi odgovor Izraela, njihov napad biti još snažniji.

U tom kontekstu, glavni zapovjednik iranskih oružanih snaga, generalmajor Mohammad Bagheri, zaprijetio je napadom na izraelsku infrastrukturu ukoliko Izrael poduzme daljnje mjere protiv Teherana.