Zaustavljeni na granici
11

Izraelce u Libanu čeka teži zadatak nego što su očekivali: Hezbolah objavio snimak zasjede

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Libanski pokret Hezbolah je objavio snimke na kojima prikazuje kako su spriječili pokušaje infiltracije izraelskih snaga na južnu libansku granicu, u istočnom sektoru.

Snimak je objavljen uz poruku: "Ne razmišljaj hoćeš li biti pogođen... razmišljaj kada ćeš biti pogođen".

Medijski odjel Hezbolaha objavio je u četvrtak navečer video koji prikazuje kako su borci spriječili pokušaj infiltracije snaga izraelske vojske na granici s Izraelom.

Na početku videa prikazane su scene postavljanja eksplozivnih naprava na moguće pravce kretanja izraelskih snaga, nakon čega slijede termalne snimke koje pokazuju infiltraciju vojnika tokom noći na teritoriju Libana.

Snimci prikazuju i kako su borci detonirali postavljene eksplozive u trenutku kada je neprijateljska jedinica stigla do smrtonosne tačke, što je rezultiralo pogibijom i ranjavanjem neprijateljskih vojnika.

U videu se također vidi kako su snage Hezbolaha spriječile evakuaciju ranjenih vojnika gađanjem vojnih helikoptera namijenjenih za spašavanje, koristeći protivzračne rakete.

Islamski otpor je u četvrtak izveo 20 operacija, od kojih je šest bilo usmjereno na sprječavanje izraelske infiltracije između mjesta Mejs el-Džebel i Mihajbib, kao i napore da se evakuišu mrtvi i ranjeni na području Rasa Nakure.