Navodno neuspješna raketa
79

Izraelci objavili presretnuti razgovor za koji tvrde da dokazuje kako je pogođena bolnica u Gazi

N. V.
Foto: Mohamed Al-masri/Twitter
Foto: Mohamed Al-masri/Twitter
Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je objavio audiosnimak za koji tvrde da je presretnuti razgovor dvojice Hamasovih operativaca o bombardovanju bolnice al-Ahli Arab u Pojasu Gaze.

Napad na bolnicu u Gazi je šokirao svijet nakon što su Palestinci izvijestili da je ubijeno više od 500 osoba među kojima je i veliki broj djece.

Izraelci uporno pokušavaju negirati da je pogodak njihova krivica. Prvo su objavili videosnimke za koje tvrde da dokazuju umiješanost Islamskog džihada, ali su ih kasnije obrisali. No, sada je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela objavilo i audiosnimak navodnog presretnutog razgovora dvojice operativaca Hamasa.

Na snimku se čuje kako dva muškarca govore o tome da je bolnica Al-Ahli al-Arabi pogođena neuspješnom raketom ispaljenom iz Gaze. Razgovor je pušten na brifingu za medije glasnogovornika IDF-a, kada je Izrael odbacio odgovornost za eksploziju u bolnici pripisujući krivnju neuspješnom lansiranju rakete.

"Ovo je prvi put da projektil pada na ovakav način i to je razlog zašto kažemo da pripada Palestinskom islamskom džihadu", govori prvi glas na početku snimka, dok mu drugi odgovara "Šta? Dolazi od nas?". Odgovoreno mu je "Izgleda kao da je tako. Oni govore da su geleri lokalni, a ne izraelski", a na pitanje šta ti kažeš nije odgovoreno, nego muškarac sa snimka objašnjava kako je došlo do napada.

No, razlog zašto svijet ne vjeruje Izraelu da su snimci autentični i da oni nisu gađali bolnicu je to što je nekoliko trenutaka nakon napada Hananya Naftali, koji je blisko vezan za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i IDF, pohvalio se uspješnim napadom, a zatim obrisao objavu.

"Izraelske zračne snage napale su Hamasovu terorističku bazu u bolnici u Gazi. Veliki broj terorista je mrtav. Slama srce to da Hamas lansira rakete iz bolnica, džamija, škola i koriste civile kao ljudske štitove", napisano je u obrisanoj objavi.