Traženo milion dolara?
36

Izraelci tvrde da je spriječen atentat na Netanyahua, za sve optužili Teheran

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske vlasti uhapsile su jednog od svojih državljana zbog sumnje da je upleten u zavjeru za atentat, za koje Tel Aviv optužuje Iran, a koja je ciljala na nekoliko visokih dužnosnika, uključujući Benjamina Netanyahua.

Izraelske sigurnosne službe saopćile su da su uhapsile biznismena koji je prokrijumčaren u Iran, gdje je navodno prisustvovao na dva sastanka na kojima se raspravljalo o ubistvu Netanyahua.

Yoav Gallant, ministar odbrane, i Ronen Bar, šef obavještajne agencije Shin Bet, također su navedeni kao mete.

"Izraelski državljanin ušao je u Iran prokrijumčaren preko granice skriven u kabini kamiona. Sastao se s agentima iranske obavještajne službe i oni su ga zamolili da provede aktivnosti za Iran na izraelskom tlu, uključujući atentat", navodi se u saopćenju IDF-a.

Neimenovani izraelski državljanin, koji je imao veze s Turskom, navodno je tražio avans od milion dolara prije nego što je poduzeo bilo kakvu akciju, dodaje se u saopćenju.

Izrael tvrdi da je Iran tražio od biznismena da izvrši atentate kao osvetu za ubistvo Ismaila Haniyeha, vođe Hamasa, na iranskom tlu u julu.

On je uhapšen u augustu 2024., prije niza napada u kojima je ubijeno više od 30 i ranjeno više hiljada ljudi širom Libana i dijelova Sirije u utorak i srijedu.