Prepustili granicu
1

Izraelska invazija na Liban počela nakon što se povukla libanska vojska: IDF raketirao i Siriju

B. H.
Izraelski cilj u Libanu
Izraelski cilj u Libanu
Libanska vojska povukla se sa svojih položaja duž južne granice na oko pet kilometara sjeverno, potvrdile su sigurnosne snage Libana. Povlačenje vojske dodatno otvara prostor za izraelske operacije, koje su u posljednjih nekoliko dana intenzivirane.

Gradonačelnica većinski kršćanskog mjesta Jdeidet Marjayoun, Amal Al-Hourani, izjavila je za Reuters da su neki mještani dobili pozive od izraelske vojske s naređenjem za hitnu evakuaciju. Jdeidet Marjayoun nalazi se oko deset kilometara od granice, što ukazuje na širenje izraelskih napada.

Izraelski ratni avioni i artiljerija su u posljednjih pet sati gađali najmanje 35 sela u Libanu, dok je Hezbolah odgovorio raketnim i artiljerijskim napadima.

Istovremeno, izraelske snage su pokrenule ograničenu lokaliziranu i ciljanu kopnenu operaciju pod nazivom "Sjeverne strijele". Ovo je prvi put od 2006. godine da izraelske trupe ulaze na teritorij Libana, uz podršku zračnih i artiljerijskih napada.

Situacija je dodatno eskalirala kada je izraelska vojska istovremeno s početkom operacije u Libanu izvela zračni napad na vozilo u području Mezzah u Damasku, proširujući svoju vojnu kampanju i na teritorij Sirije.

Izraelske kopnene operacije u nekoliko libanskih gradova i naselja na jugu zemlje, uz povlačenje libanske vojske, predstavljaju značajnu promjenu u dinamici sukoba, dok se Hezbolah priprema za daljnje kopnene borbe.

O svemu se ranije oglasio i IDF objavivši da su započeli ograničene, lokalizirane i ciljane napade na ciljeve Hezbolaha u pograničnom području južnog Libanona.

"U skladu s odlukom političkog vrha, prije nekoliko sati, IDF je započeo ograničene, lokalizirane i ciljane kopnene napade na terorističke ciljeve i infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanonu, na osnovu preciznih obavještajnih podataka. Ovi ciljevi se nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama na sjeveru Izraela. Operacija "Sjeverne Strijele" će se nastaviti prema procjeni situacije, paralelno s borbama u Gazi i drugim područjima", objavio je IDF.

U posljednja 24 sata najmanje 95 ljudi je ubijeno, a 172 ranjeno u izraelskim napadima na libanske južne regije, dolinu Bekaa i Bejrut, saopćilo je rano u utorak libansko ministarstvo zdravstva.