Komandosi i padobranci
0

Izraelska vojska objavila prve snimke invazije na Liban, prebačena elitna divizija iz Gaze

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Izraelska vojska (IDF) objavila je prve snimke ulaska svojih trupa u Liban, u sklopu ograničenih i ciljanih operacija duž sjeverne granice Izraela.

Na snimcima se mogu vidjeti jedinice 98. divizije, elitne padobranske brigade, kao i oklopna vozila 7. oklopne brigade, kako prelaze granicu i učestvuju u vojnim operacijama.

Prema riječima portparola IDF-a za strane medije, izraelska vojska je angažovala ovu diviziju kako bi odgovorila na "prijetnje koje Hezbolah predstavlja za civile u sjevernom dijelu Izraela".

IDF-ova 98. divizija, koja je prethodno prošla kroz teške borbe u Gazi, sada učestvuje u ovim operacijama u Libanu, dok je 7. oklopna brigada, koja se smatra jednom od najelitnijih jedinica u izraelskoj vojsci, pružila podršku s tenkovima i artiljerijom.

Ova moćna sila broji između 12.000 i 14.000 vojnika. Međutim, IDF se suočava s ozbiljnim izazovima jer Hezbolah koristi prednost svog domaćeg terena. Hezbolahove specijalne jedinice, poznate kao Ridvan snage, posebno su obučene za borbu u južnom Libanu, a planinski i stjenoviti teren pogoduje zasjedama i snajperskim napadima.

Izraelske snage su već iskusile slične situacije u ratu 2006. godine, kada su bile uhvaćene nespremne i bile česte meta zasjeda Hezbolaha.

IDF je izdao upozorenje stanovnicima sjevernog Libana da izbjegavaju kretanje vozilima ka južnom dijelu Litani rijeke, dok se borbe između izraelskih trupa i Hezbolaha intenziviraju u južnom dijelu zemlje.