Prvo ovako priznanje
129

Izraelska vojska priznala da ima manjak tenkova jer je veliki broj oštećen u Gazi

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Izraelska vojska kaže u sudskom podnesku da je Oklopni korpus pretrpio gubitak opreme i vojnika te da je pokušavao popuniti svoje redove i arsenal kako bi zadovoljio potrebe

IDF je saopćio da ima manjak tenkova nakon što su mnogi oštećeni u ratu. Također je nedostajalo municije, rekla je vojska u sudskim podnescima kao odgovor na zahtjev koji su pred Vrhovnim sudom podnijele žene borci oklopnog korpusa, zahtijevajući da biti raspoređen u borbama u Gazi.

Prema podnesku, načelnik vojnog štaba odlučio je odgoditi uključivanje žena na borbene položaje do novembra 2025. godine zbog ozbiljnog nedostatka u arsenalu oklopnog korpusa.

Ovo je prvi put da je IDF otvoreno priznao nedostatak opreme i streljiva, kao i oficira i vojnih vojnika nakon što su mnogi ubijeni ili ranjeni od izbijanja rata u oktobru.

"Broj operativnih tenkova u korpusu je nedovoljan za potrebe rata i za provođenje eksperimenata raspoređivanja žena. Radimo na povećanju arsenala. IDF je regrutirao iznimno velik broj kako bi zamijenio nestale vojnike i ne može dodijeliti ljudstvo za takve pokuse dok rat traje", napisao je IDF.

Žene koje su služile i zapovijedale na tenkovima raspoređenim na granici s Gazom 7. oktobru, imale su ključnu ulogu u borbama. Kako su zahtjevi žena da budu raspoređene u Gazi odbijeni, sada su uputile žalbu Vrhovnom sudu, prenosi Ynetnews.