Žestoki udari Hezbolaha
0

Izraelska vojska priznala smrt dvojice vojnika uključujući i majora, trojica teško ranjena

F. H.
Foto: IDF
Foto: IDF
Izraelska vojska je priznala kako su danas ubijena dvojica njenih pripadnika, a trojica ranjena u borbama na jugu Libana. Hezbolahovi napad dronovima poslao je milion ljudi u skloništa na sat vremena na sjeveru Izraela.

Jedan od poginulih vojnika identifikovan je kao major Aviram Hariv, 42 godine, zamjenik komandanta 9308. bataljona brigade Alon, iz Doleva i ubijen je tokom borbi u južnom Libanu.

Drugi je identifikovan kao nazvan štavni narednikSaar Eliad Navarsky, 27, iz 508. bataljona 7338. artiljerijske pukovnije “Adirim” iz Tel Aviva, ubijen je u raketnom gađanju sjevernog Izraela.

Trojica drugih vojnika artiljerijskog bataljona teško su ranjena u raketnoj paljbi, navodi se u saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga.

Deset raketa lansirano je iz Libana na područje Neot Mordechai u Galilee Panhandle usred napada.

U poslijepodnevnim satima, odvojeni baraž od 30-ak raketa lansiran je iz Libanona na Gornju i Zapadnu Galileju, rekao je IDF.

Služba hitne pomoći Magen David Adom rekla je da su krhotine stakla lakše ozlijedile 32-godišnjeg muškarca. Odveden je u bolnicu.

Vojska je rekla da su neke rakete presretnute i da su u tom području identificirani udari.

Hezbolah je u utorak ispalio najmanje 65 raketa na Izrael, uključujući i centralni Izrael ujutro.

U večernjim satima duž sjeverne obale Izraela oglasile su se sirene koje su upozoravale na sumnju u infiltraciju dronova, poslavši oko milion Izraelaca u skloništa. Centralna komanda IDF-a saopćila je da je incident okončan nakon više od sat vremena.

IDF je rekao da je dron lansiran iz Libana i da je vjerovatno udario u otvoreno područje, iako ga nije locirao.

Prema vojsci, dron je prvi put uočen u blizini Rosh Hanikre i praćen je dok je letio prema području Yokne'am, usred pokušaja da ga presretnu.

Odatle su izraelske zračne snage izgubile kontakt s letjelicom, ali je Komanda fronta nastavila aktivirati sirene u nekoliko gradova na temelju predviđene rute letjelice prema jugu, uključujući Haifu i područje Krayot te južnije do Zichrona Yaakov i Harish.

Hezbolah je kasnije tvrdio da je lansirao dronove za napad na izraelsku vojnu bazu južno od obalnog grada Haife, a grupa je također rekla da je pucala na ukupno pet izraelskih tenkova unutar libanskog teritorija i dva preko granice na sjeveru Izraela.