Tvrdnje iz Tel Aviva
0

Izraelska vojska pronašla najmodernije rusko naoružanje u skrovištima Hezbolaha

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je za francuski list Le Figaro da su izraelske snage u pretragama baza Hezbolaha na jugu Libana pronašle "najmodernije" rusko oružje.

Ova otkrića, prema Netanyahuovim riječima, predstavljaju ozbiljno kršenje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 2006. godine, kojom je propisano da samo libanska vojska smije posjedovati oružje južno od rijeke Litani.

Netanyahu je naglasio kako je Hezbollah u tom području iskopao na stotine tunela i skrovišta, gdje su izraelske snage otkrile velike količine modernog ruskog naoružanja. Prema njegovim riječima, prisustvo takvog sofisticiranog arsenala dodatno komplicira sigurnosnu situaciju na sjeveru Izraela.

"Međutim, u ovom području, Hezbolah je iskopao stotine tunela i skrovišta, gdje smo upravo pronašli količinu najsavremenijeg ruskog oružja", citira francuski članak Netanyahuove riječi koji nije naveo o kojem se konkretno oružju radi.

Izvještaji američkog lista The Washington Post također navode, pozivajući se na izraelske zvaničnike, da su tokom racija izraelskih snaga u Libanu otkrivena ruska i kineska protivtenkovska oružja.

Ove pretrage i vojni sukobi između Izraela i Hezbollaha intenzivirali su se proteklog mjeseca, što je dodatno pogoršalo tenzije u regiji, već opterećenoj višedecenijskim konfliktima.

Cilj izraelske vojne kampanje, prema tvrdnjama izraelskih vlasti, jeste osigurati sjevernu granicu i omogućiti povratak oko 60.000 evakuiranih stanovnika na njihove domove. Na pitanje agencije France-Presse o premijerovim komentarima, izraelska vojska nije odmah dala odgovor.