Objavili na X-u
34

Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hamasa Haithama Khjoarija

S. Š.
Komandant Hamasa Haitham Khojari kojeg izraelska vojska tvrdi da je ubila (Izvor: X)
Komandant Hamasa Haitham Khojari kojeg izraelska vojska tvrdi da je ubila (Izvor: X)
Izraelska vojska je putem svog zvaničnog naloga na platformi X (ranije Twitter) navela kako je ubila komandanta Hamasa po imenu Haitham Khojari.

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da je Khojari predvodio bataljon koji je učestvovao u Hamasovim napadima na Izrael 7. oktobra.

Oni su također rekli da je Khojari bio zadužen za sigurnost Hamasovih aktivnosti u glavnoj bolnici u Gazi Al-Shifa te da je komandovao borbama protiv IDF snaga u kampu Shatti, palestinskom izbjegličkom kampu u sjevernoj Gazi.

Izraelska vojska gađala je Al-Shifu prije dvije sedmice, tvrdeći da je Hamas izgradio važan komandni centar ispod bolnice. SAD su podržale ove tvrdnje i navode, koje je Hamas kategorično odbacio kao i brojni civili u Gazi i konkretno u bolnici kazavši da u prostorijama bolnice nikada nisu ni vidjeli pripadnike Hamasa.

Odvojeno, IDF je saopštio da su tri vojnika poginula u borbi u nedjelju.

U međuvremenu, Brigade Qasam, Hamasove vojna snaga, kažu da su se izraelske snage povukle iz sjevernog dijela Gaze.

Njihovo djelovanje tamo nazvali su "neuspjesima". Kaže se da je čak 70 posto izraelskog vojnog kontingenta na sjeveru sada nestalo.

Inače, izraelske snage nastavljaju bacati letke u kojima piše da će njihova sljedeća meta biti Khan Younis i zbog toga upozoravaju stanovništvo da sa sjevera Pojasa odlazi ka jugu.