Potvrdio State Department
206

Izraelska vojska ušla u Liban: Kažu da izvode ograničene kopnene operacije

M. G.
Foto: X
Foto: X
Izraelske snage trenutno izvode ograničene kopnene operacije protiv Hezbollaha unutar Libana, saopćio je američki State Department.

Ove operacije usmjerene su na Hezbollahovu infrastrukturu u blizini granice, dok duž granice između Izraela i Libana traje intenzivna artiljerijska i tenkovska paljba. Prema riječima portparola Stejt departmenta Matthewa Millera, Izrael je obavijestio Sjedinjene Američke Države o ovim operacijama.

Libanski mediji izvještavaju da su izraelske snage granatirale i tenkovima gađale pogranična sela u blizini Metule, Misgav Ama i Kfar Giladija na sjeveru Izraela, koji su ranije tokom dana proglašeni zatvorenom vojnom zonom. U isto vrijeme, libanska vojska je objavila da se njene jedinice pregrupiraju i povlače sa tri milje od južne granice Libana. Ova repositioniranja prate izvještaji o sve intenzivnijim napadima na južni Liban.

Situacija se dodatno pogoršala nakon što su izraelski zračni napadi pogodili centralni dio Bejruta, što je prvi put u skoro 20 godina da je središte glavnog grada Libana bilo na meti. Napadi su rezultirali smrću trojice članova Palestinskog fronta za oslobođenje Palestine, ljevičarske militantne grupe. Videozapisi prikazuju gužvu i ambulantna kola kako dolaze na mjesto udara, što je izazvalo strah da bi se izraelski zračni napadi mogli proširiti na šire dijelove Bejruta, izvan njegovih južnih predgrađa, koja su ranije bila glavna meta.

Ministar odbrane Izraela, Yoav Gallant, najavio je da će "sljedeća faza rata protiv Hezbollaha početi uskoro", dok je premijer Benjamin Netanyahu uputio oštro upozorenje Iranu, rekavši da "nema mjesta na Bliskom istoku koje Izrael ne može dosegnuti". U svom video obraćanju iranskom narodu, Netanyahu je optužio iranske vođe da tlače svoj narod i naglasio da će sve biti drugačije kada Iran bude slobodan.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je na moguće posljedice izraelske invazije na Liban i pozvao na hitan prekid vatre. “Svjestan sam izraelskih planova, ali smatram da bi trebali stati,” izjavio je Biden, dodajući kako se nada da će se diplomacija iskoristiti prije nego sukob eskalira.

Pored sukoba u Libanu, Izrael je također izveo zračne napade na luke u Jemenu pod kontrolom Houthi milicije, što je dodatno pojačalo strah od širenja sukoba na više frontova. U subotu je izraelska vojska ubila Hassana Nasrallaha, vođu Hezbollaha, što je težak udarac za ovu organizaciju i njenog glavnog podržavaoca, Iran. Njegova smrt izazvala je reakcije unutar Hezbollaha, a privremeni vođa grupe, Sheikh Naim Qassem, izjavio je da će Hezbollah nastaviti borbu i da je spreman za kopnenu invaziju Izraela.

Libansko Ministarstvo zdravlja saopćilo je da je u posljednje dvije sedmice više od 1.000 Libanaca poginulo, a preko 6.000 ranjeno, dok je oko milion ljudi napustilo svoje domove. Ove brojke pokazuju ozbiljnost humanitarne krize koja se produbljuje usljed stalnog sukoba.

Dok međunarodna zajednica, uključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države, poziva na hitan prekid vatre i diplomatsko rješenje, Izrael i dalje odbacuje takve inicijative, dok Hezbollah nastavlja ispaljivati rakete prema Izraelu. Izgledi za deeskalaciju sukoba su neizvjesni, a napetosti rastu, dok obje strane pokazuju spremnost na dalju eskalaciju konflikta.