Okupirana od 28. augusta
16

Izraelske snage prekinule opsadu Jenina i drugih kampova na okupiranoj Zapadnoj obali

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Palestinska novinska agencija Wafa potvrdila je da su se izraelske snage povukle iz grada Jenin i još tri izbjeglička kampa na Zapadnoj nakon desetodnevne opsade.

Lokalno stanovništvo je izjavilo novinskoj agenciji da strahuje da će se izraelski vojnici vratiti u grad nakon privremenog povlačenja na okolne vojne kontrolne punktove.

Naime, IDF je izvodio "veliku operaciju" na sjevernoj Zapadnoj obali od 28. augusta. Operacija - koju je vojska interno nazvala "Ljetni kampovi" - započela je istovremenim napadima na Jenin, Tulkarem i kamp Far'a kod Tubasa, sa ciljem razbijanja terorističkih mreža Hamasa.

Od 28. augusta kada su počeli napadi vojske, svakodnevno su izvođeni napadi, korišteni dronovi, a nerijetko je vojska palila objekte u vlasništvu Palestinaca.

IDF je gotovo sve napade "pravdao" time da su bili usmjereni na palestinske naoružane napadače koji su pucali i bacali eksplozivne naprave na vojnike tokom nove racije na tom području.

Za vrijeme od 28. augusta do danas na sjevernoj Zapadnoj obali ubijeno je 39 Palestinaca.

Vijest da se izraelska vojska povukla sa dijela Zapadne obale prva je prenijela Al Jazeera naglašavajući da su to prve informacije te da će više detalja biti poznato naknadno.