Zatvoren na 45 dana
78

Izraelske snage upale u ured Al Jazeere na Zapadnoj obali, šta žele da sakriju od javnosti?

F. H.
Screenshot
Screenshot
Katarska TV Al Jazeera objavila je u nedjelju ujutro da su izraelske snage upale u njen ured u gradu Ramallah na Zapadnoj obali s vojnom naredbom da ga zatvore na 45 dana.

Kanal sa sjedištem u Kataru emitirao je uživo snimke izraelskih trupa kako upadaju u ured kanala i predaju vojnu naredbu o zatvaranju jednom od osoblja Al Jazeere TV prije nego što je emitiranje prekinuto.

U sa0pćenju, Sindikat palestinskih novinara osudio je izraelski potez, rekavši da se "ova proizvoljna vojna odluka smatra novim kršenjem novinarskih i medijskih djela, koja razotkrivaju zločine okupacije protiv palestinskog naroda".

U maju su izraelske vlasti izvršile raciju u jeruzalemskoj hotelskoj sobi koju Al Jazeera koristi kao svoj ured nakon što je vlada odlučila zatvoriti lokalne operacije TV postaje Al Jazeera, rekavši da prijeti nacionalnoj sigurnosti.

Mouin Rabbani, nerezidentni saradnik u Centru za studije sukoba i humanitarne studije, kaže da odluka izraelske vojske da zatvori ured Al Jazeere na okupiranoj Zapadnoj obali pokazuje da Izrael "jasno ima nešto vrlo ozbiljno za skrivati".

“Treba se zapitati pokušava li Izrael maknuti određene ljude s puta, u ovom slučaju novinare, jer ima neku vrstu namjere provesti potencijalno veliku operaciju na Zapadnoj obali”, rekao je Rabbani za Al Jazeeru.

Izraelska represija nad medijima je "jedan od najstarijih trikova u knjizi", dodao je.

“U ovom konkretnom slučaju, ako vam se ne sviđa razotkrivanje genocida u kontekstu nezakonite okupacije, upucajte glasnika", poručio je Rabbani.

Vojnici okupacionih snaga su i pocijepali sliku novinarke Shireen Abu Akleh koju su ubile izraelske snage.