Zapadna obala
63

Izraelski ilegalni naseljenici zaustavili palestinski automobil i ukrali stvari iz dječijeg ruksaka

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Grupa Outside the Herd, koja djeluje u znaku solidarnosti s Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je snimak na kojem ilegalni naseljenici maltretiraju i pljačkaju Palestinca koji vozi djecu u svoje selo.

Na snimku nastalom u srijedu ujutro se vidi nekoliko doseljenika iz novouspostavljene ilegalne ispostave u vatrenoj zoni South Hebron Hills 918, koji su blokirali cestu kako bi kako bi spriječili Palestinca da vozi djecu natrag u njihovo selo Tuba.

Snimak prikazuje kako doseljenici naređuju vozaču da otvori prtljažnik kako bi im dao vode. Doseljenici su zatim otvorili dječje školske torbe i ukrali predmete iznutra, prema Outside the Herd.

Grupa kaže da su do izbijanja rata u Gazi djeca iz Tube imala vojnu pratnju kako bi svaki dan putovala u školu u susjedni grad zbog opetovanog maltretiranja koje su trpjeli od doseljenika s tog područja.

Otkako je rat počeo, međutim, IDF je odbio nastaviti pružati takvu pratnju, zbog čega su se učenici koji su išli u obližnjoj Tawani preselili u bližu školu u selu Fakhit.

No, posljednjih sedmica doseljenici su uspostavili novu ispostavu u blizini Fakhita, što je dovelo do obnove maltretiranja mladih palestinskih učenika.