Sjećanje na 2006. godinu
70

Izraelski mediji: Kopnena invazija na Liban je "zamka", Hezbolah nije iskoristio 10 posto snage

F. H.
Mapa: israelpalestine.liveuamap.com
Mapa: israelpalestine.liveuamap.com
Uprkos teškim udarcima koje je primio u prošloj sedmici, Hezbolah nije izgubio svoju mentalnu oštrinu, istaknuo je u četvrtak izraelski list Yedioth Ahronoth, ukazujući na nezapamćeno lansiranje balističkog projektila Qader 1 prema sjedištu Mossada u predgrađu Tel Aviva

Novine su istaknule da je najnoviji razvoj događaja "bio historijska prekretnica" za grupu, čiji je generalni sekretr Sayyed Hassan Nasrallah obećao tokom rata 2006. godine "bombardirati Haifu i šire". Sada, Hezbolah može bombardirati i Tel Aviv.

U izvještaju se navodi da, suprotno onome što se moglo očekivati, opseg i kvaliteta Hezbolahovih nedavnih operacija ne predstavljaju punu sposobnost grupe.

"Ovo je rat, bez sumnje, ali rat koji još nije blizu onoga što bi mogao biti", sugerisao je Yedioth Ahronoth.

Izraelske novine također su naznačile da teški udarci koje je Hezbolah zadobio kao rezultat izraelskih napada, uključujući napade na dojavljivače i voki-tokije i ponavljajuće napade na južno predgrađe Bejruta, ne znače da je izgubio sposobnost povrijediti Izrael, naglašavajući da grupa još nije iskoristila 10 posto svoje moći.

Yedioth Ahronoth citirao je procjene da Hezbolah planira odgovoriti na masovne izraelske udare, upozoravajući da, usred euforije među donositeljima odluka i dijelom javnosti, nekoliko izraelskih postignuća ne briše godinu neuspjeha i krizu povjerenja.

U utorak je Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske, priznao da Hezbolah još uvijek ima više sposobnosti različitih vrsta.

"Naš je posao brinuti se o svakom od njih, ali prije svega, fokusiramo se na njegove strateške sposobnosti koje predstavljaju veći rizik za izraelsku domaću frontu", rekao je Hagari novinarima.

Ovo dolazi dok Hezbolh, nastavlja svoje strateške operacije protiv ključnih izraelskih vojnih baza u okupiranim zemljama s raznim oružjem usred izraelske agresije na južni Liban i regiju Bekaa u kojoj je ubijeno najmanje 500 ljudi, ozlijeđeno na hilajde i raseljene stotine hiljada.

U posebnom izvještaju, Yedioth Ahronoth raspravljao je o potencijalnim posljedicama s kojima bi se izraelska okupacijska vojska mogla suočiti ako započne kopnenu invaziju na Liban, opisujući taj potez kao "smrtnu zamku" koju je postavila libanska grupa Hezbolah.

Izvještaj dolazi nedugo nakon što je izraelska vojska objavila saopćenje u kojem je najavila poziv dviju rezervnih brigada za "operativne misije" u sjevernim regijama na granici s Libanom i nakon što je izraelski načelnik štaba Herzi Halevi rekao vojnicima da se pripreme za mogući teren invaziju na Liban.

Izraelske novine su sumnjale u neposrednu spremnost vojske za invaziju, unatoč ukazivanju na raspoređivanje redovnih i rezervnih snaga na sjevernoj granici, uključujući 98. diviziju.

Istodobno, prema Yediothu Ahronothu, većina vrhovnog vodstva smatra da je Izrael napravio tragičnu i gorku pogrešku invazijom na Liban prije toga dva puta, 1982. i 2006., te ne bi trebao ponoviti istu pogrešku.

Izvješće sugeriše da trenutno ponašanje Izraela nalikuje njegovim akcijama na početku rata 2006. kada je vjerovao da može poraziti Hezbolah samo zračnim snagama bez kopnene invazije.

Novine su podsjetile da je, kada je ova strategija propala, a Hezbollah ustrajao u lansiranju prema izraelskim gradovima i mjestima, vojska bila prisiljena napasti Liban u ratu koji "nije uspio postići nijedan od svojih ciljeva".