Podsjetili na historiju
1

Izraelski mediji skeptični nakon pogibije Sinwara: "Otpor je kao feniks, beskrajno se rađa"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski stručnjak za Hamas Guy Aviad ističe da "otpor nikada neće biti poražen" nakon što je šef političkog biroa Hamasa Yahya Sinwar poginuo.

"Hamas će se moći obnoviti od nule, s vještim ljudima koji nisu ništa manje sposobni od Sinwara," izjavio je Guy Aviad, izraelski istraživač i stručnjak za Hamas.

Prema Aviadu, iako je Yahya Sinwar bio značajna figura, on je također bio samo vojnik u dugotrajnoj borbi između "Izraela" i Palestinaca, istoj borbi koja traje već decenijama.

Dodao je da u Gazi postoje hiljade naoružanih ljudi, koji su regrutirani u Hamas ili druge organizacije.

"Ove organizacije su poput feniksa, rađaju se svaki put iznova, rastu i mijenjaju se. Baš kao što je Imad Mughniyeh bio zaista visoki i važan zvaničnik, Hezbollah je uspio unaprijediti svoju strukturu nakon njega, i ta stvarnost treba biti stavljena na stol," rekao je za izraelski Kanal 13.

Govoreći o sposobnostima Hamasa, Aviad je rekao da, iako je Sinwar bio značajan zvaničnik, veliki dio strukture Hamasa bio je uspostavljen čak i dok je on bio u izraelskim zatvorima. Naglasio je da "Hamasevi inostrani aparati nisu bili pogođeni u ovom ratu, niti je kancelarija u Pojasu Gaze, a finansijski aspekt je također ostao netaknut, uprkos nizu bolnih udara".

Aviad je priznao da su svi logistički, administrativni i strateški aparati Hamasa izvan Gaze još uvijek potpuno utvrđeni i sposobni za obnovu tih kapaciteta u srednjem i dugom roku.

Također je govorio o Hamasovom vođstvu u inostranstvu, rekavši: "Ovi lideri su ostali netaknuti, i oni imaju predstavništva u Iranu, Libanu, Jemenu i Alžiru, uz podršku snažnog medijskog prisustva".

U istom kontekstu, medijska savjetnica za Kanal 13 priznala je da je eliminisanje pokreta otpora nemoguće. Izjavila je: "Čak i ako se borimo protiv njih sve vrijeme, nećemo ih moći potpuno iskorijeniti. Historijski gledano, jasno je da ih se ne može eliminisati jer su u svojoj suštini zasnovani na ideologiji".

Član Kneseta Aamit Levi također kazao slično.

"Sada u Gazi imamo milion i po Sinwara. Stoga moramo promijeniti strategiju s vazdušnih udara na kontrolu; sve manje od toga bi bilo obmanjivanje javnosti."

Dana 17. oktobra 2024. izraelska vojska je objavila da je "eliminisala" Sinwara u operaciji na jugu Pojasa Gaze.