Nema mjere
67

Izraelski ministar izazvao niz reakcija zbog komentara o Brdu hrama, uspio isprovocirati i Jevreje

V. K.
Itamar Ben-Gvir (Foto: EPA-EFE)
Itamar Ben-Gvir (Foto: EPA-EFE)
Ministar krajnje desnice u Vladi Izraela Itamar Ben-Gvir ponovno se osvrnuo na mogućnost molitvi Jevreja na Brdu hrama, odnosno na mjestu džamije Al-Aqsa te je isprovocirao niz reakcija.

U osvrtu na mogućnosti obavljanja molitvi u blizini džamije Al-Aqsa Ben-Gvir je rekao kako je on prošle sedmice obavio molitvu, iako su one zabranjene već nekoliko decenija.

"Bio sam na Brdu hrama prošle sedmice. Molio sam se tamo jer se mi molimo na Brdu hrama. Ja sam u političkom ešalonu, a politički ešalon dozvoljava jevrejsku molitvu na Brdu hrama", rekao je Ben-Gvir te je pozvao sve Jevreje da se mole na Brdu hrama.

Poručio je i kako se njegov stav o molitvama na ovom dijelu ne mijenja već godinama.

"Neće biti rasističke diskriminacije Jevreja kojima je jedino zabranjeno da se mole na najsvetijem mjestu za jevrejski narod", naveo je desničarski ministar.

Komentari Ben Gvira također su izazvali oštre kritike ultraortodoksnih Jevreja i njihovih vođa koji vjeruju da uspon na Brdo hrama krši jevrejski zakon.

"Veliko bogohuljenje koje je počinjeno ne može proći tiho. Premijer mora očuvati status quo ili zatvoriti Brdo hrama za Jevreje", ističe Ben-Gvir.

Ben-Gvirov komentar uspio je isprovocirati reakciju i ministra odbrane Izraela Yoava Gallanta koji je rekao kako Ben-Gvir predstavlja opasnost za Izrael i širu regiju.

"U izraelskoj vladi sjedi piroman koji pokušava zapaliti Bliski istok", poručio je.