Rušenje statusa quo
127

Izraelski ministar sigurnosti ušao na područje al-Aqse: Želi omogućiti jevrejsku molitvu

F. H.
Screenshot
Screenshot
Ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben Gvir i političar Yitzhak Wasserlauf ušli su u prostor al-Aqse zajedno sa stotinama Jevreja i time narušili nepisano pravilo.

Desetine radikalnih Jevreja su ležali na tlu u moltivi, kršeći policijske upute i status quo koji je uspostavljen na prostoru džamije al-Aqsa. Ben Gvir, koji je zadužen za policiju, više je puta rekao da je po njegovom mišljenju Jevrejima dopušteno moliti se tamo. Premijer Benjamin Netanyahu odbacio je ove izjave.

"Nalazimo se na Tisha B'Av, Brdu hrama, dolazimo obilježiti uništenje Hrama. Ali treba iskreno reći: ovdje postoji vrlo značajan napredak u upravljanju, u suverenitetu. Kao što sam rekao, naša politika je omogućiti molitvu", kaže on u snimljenoj poruci koju je objavila njegova krajnje desna stranka Otzma Yehudit.

Čuje se kako Jevreji glasno mole pored njega, a na snimci se vidi kako Židovi padaju na zemlju u njegovoj prisutnosti.

Također poziva da se Hamas "baci na koljena" u Gazi umjesto da "odlaze na samite u Dohu ili Kairo".
U svim prethodnim slučajevima kada je Ben Gvir rekao da dopušta Jevrejima da se mole na žarištu, premijer Benjamin Netanyahu je pojasnio da se status quo nije promijenio. Takvu izjavu još nije izdao ni danas.

Likud MK Amit Halevi, koji je također posjetio mjesto danas, kaže u izjavi da su on i više od 1.000 Jevreja koji su danas posjetili mjesto učinili to "u molitvi za pobjedu u ratu".