Sa 90 glasova 'za'
59

Izraelski parlament usvojio zakon kojim se zabranjuju aktivnosti UN-ove agencije

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski parlament usvojio je zakon koji zabranjuje agenciji UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) da obavlja "bilo kakve aktivnosti" ili pruža bilo kakvu uslugu unutar Izraela.

Poslanici su ovaj zakon usvojili sa 92 glasa za i 10 protiv.

Glasanje o drugom zakonu o prekidu diplomatskih odnosa s UNRWA-om također se očekuje do kraja dana.

Netrpeljivost između Ujedinjenih naroda i Izraela traje već mjesecima, a posljednjih sedmica dostiže vrhunac. Nedavno je Izrael generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa proglasio nepoželjnim u zemlji.

Također, UN je optužio Izrael ranije ovog mjeseca da njihove snage namjerno pucaju na njihove baze u Libanu. S druge strane, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je kazao da Hezbollah baze UN-a koristi kao "živi štit" te ih je pozvao da se povuku.

Još ranije u oktobru je odjeknula vijest da Izrael sjedište UNRWA-e u četvrti Sheikh Jarrah u Istočnom Jerusalemu planira pretvoriti u 1.440 stambenih jedinica namijenjenih ilegalnim doseljenicima. To je samo jedan u nizu koraka koji je Izrael poduzeo kako bi ojačao svoje prisustvo u Istočnom Jerusalemu, gdje palestinski narod već decenijama trpi posljedice prisilnog iseljavanja i oduzimanja zemljišta.

Tokom prethodnih sedmica smo svjedočili i brojnim ubistvima radnika Ujedinjenih nacija u Libanu i Pojasu Gaze. U jednom od najsmrtonosnijih, koji se desio u septembru, ubijeno je šest UN-ovih uposlenika kada je Izrael bombardovao školu u Gazi.