Problemi i na sjeveru
53

Izraelski rezervni general upozorio kako će trebati pet godina da se uništi Hamas

F. H.
Tal Russo
Tal Russo
Ono što se dogodilo u okolini Gaze 7. oktobra prošle godine najveći je izraelski neuspjeh, rekao je u petak rezervni general Tal Rousso govoreći o operaciji "Poplava Al-Aqsa", dok se invazija na opkoljeni Pojas sljedećeg mjeseca približava prvo godišnjici.

U razgovoru s kanalom Kan 11 News, Rousso je izjavio kako "cijelo vodstvo odgovorno za događaje od 7. oktobra i oni koji su s njim povezani, čak i prethodni čelnici, moraju shvatiti da je njihovim ulogama došao kraj" i pozvao na novu generaciju vođe da uskoče.

Što se tiče palestinskog Hamasa, Rousso je priznao da grupa nije niti poražena niti eliminisana u svom trenutnom stanju.

Upozorio je da bi, ako se nastavi trenutni tempo borbi, moglo biti potrebno "pet godina da se porazi Hamas u Gazi, produžujući izraelski vojni angažman u regiji".

Međutim, Rousso je istakao da si Izrael ne može priuštiti raspoređivanje cijele svoje vojne snage u Gazi, jer su tamo već stacionirane tri divizije.

Rezervni general također je alarmirao stanje Izraela na drugim frontovima.

Rousso je istaknuo da Tel Aviv zanemaruje "sjevernu frontu (s Hezbollahom) i Iran", navodeći da je Izrael u biti "izgubio kontrolu nad sjeverom i uključen je u rat iscrpljivanja" i na južnoj i na sjevernoj fronti.

Izraelski Channel 12 izvijestio je u četvrtak da je "izraelska politika na sjeveru politika oprosta, a ne obuzdavanja", pojašnjavajući da izraelska vlada dopušta Hezbollahu da radi što god želi.

Gradonačelnik Margaliota, Eitan Davidi, rekao je reporteru kanala da je naselje potpuno prazno i ​​da je napušteno 11 mjeseci.

"Tokom proteklih 11 mjeseci zaboravili smo premijera, jer nije učinio ništa da promijeni jednačina ili promijeni stvarnost, dok smo rašireni od sjevera do juga i posvuda drugo, bez ikakvih očekivanja da se vratimo u Margaliot ili Kiryat Shmona," rekao je Davidi.