Govorio o Zapadnoj obali
52

Izraelski šef diplomatije ponovo o novom lideru Hamasa: "Dokaz da palestinsko pitanje kontroliše Iran"

V. K.
Israel Katz (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Israel Katz (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Šef izraelske diplomatije Israel Katz ponovo se osvrnuo na izbor Yahye Sinwara na čelo Hamasa te je rekao kako se tim potezom šalje poruka da je palestinsko pitanje sada potpuno pod kontrolom Irana.

U obraćanju na društvenim mrežama Katz je izjavio kako bi, bez izraelske akcije u Gazi, ovo područje u potpunosti palo pod kontrolu Hamasa.

"Na Zapadnoj obali, Abbas i Palestinska samouprava opstaju samo zahvaljujući intenzivnim vojnim operacijama Izraela protiv Hamasa i infrastrukture Islamskog džihada, koje podržava i promovira Iran", ističe Katz.

U svom osvrtu Katz se dotakao i Jordana.

"Iran radi na krijumčarenju oružja u Jordan kako bi destabilizovao jordanski režim, a zatim preplavio izbjegličke kampove na Zapadnoj obali kao i oružjem kako bi uspostavio još jedan teroristički front s istoka", objašnjava.

Poručio je i kako je rješenje palestinsko samoupravljanje na Zapadnoj obali koje bi omogućilo Palestincima da sami upravljaju svojim životima.

"Izrael mora zadržati kontrolu nad sigurnosnim i vanjskopolitičkim poslovima kako bi spriječio uspostavljanje još jednog iransko-islamističkog uporišta ekstremista i omogućio Palestincima da upravljaju svojim unutrašnjim poslovima. Sve drugo će dovesti do stvaranja još jedne iranske ispostave u regiji, koja će eksplodirati pred svijetom i svim zemljama u regiji", rekao je Katz.

Na kraju, Katz je naveo i kako Izrael stoji na čelu bitke protiv, kako on navodi, iranske i ekstremističke islamističke osovine.

"Svijet mora vidjeti stvarnost onakvu kakva jeste i podržati Izrael koji trenutno stoji na čelu borbe protiv iranske i ekstremističke islamističke osovine", zaključio je Katz.