Pokrenuta istraga
7

Izraelski vojnici bacili beživotna tijela troje Palestinaca s krova zgrade

B. R.
Izraelski vojnik tokom jučerašnje operacije u okupiranoj Zapadnoj obali (Foto: EPA-EFE)
Izraelski vojnik tokom jučerašnje operacije u okupiranoj Zapadnoj obali (Foto: EPA-EFE)
Izraelska vojska je pokrenula istragu nakon što su njeni pripadnici snimljeni da tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali bacaju beživotna tijela troje Palestinaca s krova stambene građevine.

Snimak je snimljen u gradu Qabatiya, na sjeveru Zapadne obale, a na njemu se vidi i to kako izraelski vojni buldožer vadi tijela. Prizori sa snimka su dodatno rasplamsali bijes Palestinaca. Izraelska vojska je danas saopćila da je riječ o "ozbiljnom incidentu" koji "nije u skladu s njihovim vrijednostima" i onim što se očekuje od njihovih pripadnika.

Lokalni palestinski zvaničnici tvrde da su izraelske snage jučer u Qabatiyi ubile najmanje sedam ljudi. Prema međunarodnom pravu, vojnici su dužni da prema beživotnim tijelima, što se odnosi i na beživotna tijela neprijateljskih vojnika, postupaju s poštovanjem.

Izraelska vojska je saopćila da je u Qabatiyi provela protuterorističku operaciju, tokom koje su u razmjeni vatre ubili četiri militanta dok su tri militanta ubijena napadom dronom na automobil.

Novinar iz Qabatiye je izjavio za BBC da su izraelske snage jučer u jutarnjim satima opkolile zgradu. Kako je rekao, četvorica muškaraca, koji su bili u zgradi, pobjegli su na krov, gdje su ih ubili snajperisti.

Borbe su se nastavile u gradu, a kada su se stišale, kako je naveo, vidio je da se izraelski vojnici penju na krov i spuštaju tijela koja su utovarena u buldožer. Izraelske vojska tvrdi da je među ubijenima u Qabatiyi Shadi Zakameh, kojeg su identificirali kao odgovornim za napade na sjevernom području Zapadne obale. Uvjeravaju da je Zakameh bio šef terorističke organizacije, ali nisu precizirali koje.

Iz palestinskog Ministarstva vanjskih poslova i iseljenika su poručili da je riječ o zločinu koji je razotkrio brutalnost izraelske vojske, prenosi BBC.