Procurio snimak
111

Izraelski vojnici oskrnavili džamiju u Gazi pa palili sve Kur'ane koje su pronašli

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Snimak objavljen u petak pokazuje kako izraelski vojnici pale primjerke Kur'ana u džamiji u opkoljenom Pojasu Gaze.

Katarski kanal Al Jazeera saopćio je da je došao do snimke s videa izraelskih vojnika i dronova koji su pronađeni u Gazi. Na snimku se vidi kako izraelski vojnici provaljuju u džamiju Bani Saleh u sjevernom Pojasu Gaze, a zatim cijepaju i pale primjerke Kur'ana unutar džamije.

U više snimaka prikazana je izraelska vojska kako uništava Veliku džamiju u Khan Younisu, u južnom Pojasu Gaze, jednu od najstarijih džamija u Gazi, izgrađenu prije 96 godina.

Izraelska vojska još nije komentirala snimak.

Uništavanje ili skrnavljenje Kur'ana je teški prekršaj prema islamu i uvreda za vjeru koja broji oko 1,9 milijardi pripadnika širom svijeta.

Tokom 10-mjesečne ofanzive izraelske vojske na Gazu, stotine džamija, uključujući Veliku Omari džamiju, izgrađenu na mjestu u gradu Gazi starom oko 1.400 godina, djelimično su ili potpuno uništene.

Prema Vladinom uredu za medije sa sjedištem u Gazi, izraelska vojska je od prošlog 7. oktobra kada je počeo sukob, potpuno uništila 609 džamija, djelomično oštetila 211, a uništila je i tri crkve u Gazi.

Otkako je Izrael započeo svoju kampanju protiv Gaze prije 10 mjeseci, deseci zemalja i međunarodnih humanitarnih grupa osudili su bombardiranje bolnica, civilnih kuća i bogomolja - svih mjesta koja su prema pravilima ratovanja zabranjena za napade.