Iznio dodatne zahtjeve
39

Izraelski zvaničnici tvrde da Netanyahu opstruiše postizanje sporazuma s Hamasom

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoki izraelski dužnosnik uključen u pregovore o sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom kaže da premijer Benjamin Netanyahu da ima nove zahtjeve za postizanje sporazuma.

Obraćajući se izraelskim medijima, zvaničnik kaže da Netanyahu sada insistira na uspostavljanju mehanizma za provođenje koji bi spriječio povratak naoružanih operativaca Hamasa u sjevernu Gazu.

"Ovo je trenutak istine za taoce. Možemo postići dogovor u roku od dvije sedmice i vratiti taoce kući. Premijerovo insistiranje na izgradnji mehanizma za sprečavanje kretanja naoružanih operativaca odugovlačit će pregovore sedmicama i onda možda neće biti nikoga ko bi se vratio kući", kaže zvaničnik.

Prema novinskoj stranici Walla, Netanyahu je pokrenuo to pitanje na sastanku s pregovaračkim timom u četvrtak navečer. Izraelski pregovarači tim je rekao Netanyahuu da se protive novom stanju i da to nije izvodljivo. Netanyahu je rekao timu da insistira na tome.

"To je zahtjev koji nije bio dio izraelskog prijedloga od 27. maja. Nije jasno zašto Netanyahu sada postavlja ovaj zahtjev. Sigurnosne službe znaju kako se nositi s povratkom naoružanih terorista u sjevernu Gazu", kaže ovaj zvaničnik.

Kanal 12 citira zvaničnike koji vjeruju da Netanyahu pokušava odgoditi dogovor jer je vjerovatno da će izgubiti Vladu zbog sporazuma, a krajnje desničarske stranke obećavaju da će odustati ako sporazum prođe.