Rastuće napetosti
118

Izraelskim kompanijama zabranjeno učešće na sajmu vojne mornarice u Francuskoj

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelskim kompanijama je zabranjeno sudjelovanje na nadolazećem sajmu vojne mornarice u Francuskoj, rekla su Reutersu u srijedu dva izvora upoznata s tim pitanjem, što je najnoviji incident koji naglašava sve napetiji odnos između dva saveznika.

Pariz je ranije ove godine već zabranio izraelskim kompanijama sudjelovanje na vojnom sajmu. Ministarstvo odbrane u to je vrijeme reklo da uvjeti više nisu bili pogodni za sudjelovanje kompanija kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron "pozivao Izrael da prekine operacije u Gazi".

Sajam Euronaval održava se od četvrtog do sedmog novembra. Odluka Francuske dolazi u trenutku kada su izraelske snage pokrenule brojne zračne napade i kopnenu invaziju na Liban.

Izraelske operacije dovele su do znatnih civilnih žrtava, zbog čega su zapadni saveznici, uključujući Francusku, pozvali na trenutni prekid neprijateljstava.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je jednostrani prekid vatre koji ne uspijeva spriječiti Hezbolah koji podržava Iran da se ponovno naoruža i pregrupira.

Napetosti između Netanyahua i Macrona porasle su posljednjih sedmica nakon što je Pariz radio s Washingtonom kako bi osigurao 21-dnevno primirje između Izraela i Hezbolaha koje bi potom otvorilo vrata pregovorima o dugoročnom diplomatskom rješenju.

Unatoč vjerovanju da se Izrael složio s uvjetima, Francuska i SAD su bile iznenađene kada je Izrael pokrenuo udare u kojima je ubijen tadašnji vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah.

Dužnosnici kažu da nema izgleda za prekid vatre u bliskoj budućnosti. Pariz je svoju pozornost usmjerio na pokušaj postavljanja parametara za diplomatsko rješenje nakon što borbe prestanu.

Međutim, Macron je posljednjih sedmica nekoliko puta iznervirao Netanyahua i njegovu vladu, posebno jer su se snage Ujedinjenih naroda našle u izraelskoj unakrsnoj vatri u južnom Libanu.

Pozvao je na prekid opskrbe Izraela ofanzivnim oružjem koje se koristi u Gazi. U utorak je, prema francuskom dužnosniku, rekao na sastanku kabineta da Netanyahu ne bi trebao zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Noel Barrot pokušao je umanjiti komentare, rekavši da su to bile općenite primjedbe koje su podsjećale Izrael na važnost poštivanja povelje UN-a.

Netanyahuov ured rekao je u odgovoru da je Država Izrael uspostavljena kroz "rat za nezavisnost krvlju naših herojskih boraca, od kojih su mnogi preživjeli holokaust, uključujući i iz Vichyjevog režima u Francuskoj", misleći na francusku vladu koja je sarađivala s s nacističkom Njemačkom.

Dvojica diplomata rekla su da nedavne razmjene neće olakšati francuske napore da posreduje u Libanu.

Domaćin je konferencije u Parizu sljedeće sedmice. Netanyahu je doveo u pitanje namjere Pariza, optuživši ga da je pozvao Južnu Afriku i Alžir, za koje je rekao da rade na uskraćivanju "Izraelu njegovog temeljnog prava na samoodbranu i, zapravo, odbijaju samo njegovo pravo na postojanje".