Stigla reakcija iz EU
41

Izvještaj pokazao ozbiljna kršenja ljudskih prava u migrantskim centrima u Turskoj

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa medija, među kojima su Le Monde, Der Spiegel, Politico i drugi, objavila je izvještaj o stanju u prihvatnim centrima za migrante u Turskoj, gdje tvrdi da se provodi "sistematsko maltretiranje" osoba koje se tu nalaze.

Izvještaj kojeg su objavili ovi mediji kaže da se osobe nalaze pod konstantnom psihološkom torturom, kao i da je stanje u centrima izrazito nesanitarno.

Pored toga, hiljade osoba je deportirano u države u kojima je još uvijek bio aktivan sukob, a neposredno prije deportacije su ih službenici ovih centara prisiljavali da potpišu dokumente u kojima se navodi da je deportacija "dobrovoljna."

U izvještaju se navodi da je Evropska unija ukupno u ove centre uložila nešto više od 213 miliona eura, kao i da je za menadžment krize s migracijama iz Brisela u Tursku stiglo više od milijardu eura u prethodnih osam godina, odnosno od 2016. godine kada su Turska i EU potpisale sporazum o ovom problemu.

Iz Evropske komisije su odgovornost prebacili na Tursku, rekavši kako je sve urađeno "u skladu sa standardima EU."

"Ako se nešto dešavalo, na turskim vlastima je da to istraže i, ako je problema bilo, kazne. Oni imaju svoja pravila o postupanjima prema migrantima", rečeno je iz Evropske komisije.

Turska vlada se još nije oglašavala po ovom pitanju.