Aktivni na terenu
0

Izvještaji izraelskih novinara: Iran priprema bespilotne letjelice i rakete za veliki napad

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski novinar i reporter medija Axios Barak Ravid izjavio je kako Iran vrši intenzivne pripreme za napad na Izrael.

Prema tvrdnjama ovog novinara, a pozivajući se na izvore u Izraelu i SAD-u, Iran je započeo pripreme slične onima koje je izveo uoči napada u aprilu.

"Iran je poduzeo značajne korake na pripremi raketa i bespilotnih letjelica, slične onima koje je proveo prije napada na Izrael u aprilu. Izrael i SAD još uvijek ne znaju vrijeme napada", rekao je Ravid.

Citirao je i jednog izraelskog zvaničnika.

"Iranci otvoreno signaliziraju svoju odlučnost da izvedu napad uz izjave da će ovaj napad premašiti onaj koji su izveli u aprilu. Iranske izjave ne odražavaju nikakvo povlačenje", mišljenja je Ravid.

Povodom najava napada oglasila se i Bijela kuća te je naglašeno kako se slažu s Tel Avivom da bi Iran mogao izvesti veliki napad već tokom ove sedmice.

Kao što se ranije govorilo, u napadu bi osim Irana mogli učestvovati i iranski proxyji, odnosno grupe koje Teheran podržava kako vojno tako i finansijski i politički. To su prije svega Hezbolah iz Libana, Huti iz Jemena te Hamas u Gazi, ali napadi bi se mogli očekivati i sa teritorije Iraka te Sirije gdje Iran također imat utjecaj.