Već počeo da šokira
40

J.D. Vance nazvao Veliku Britaniju islamističkom državom jer su na vlasti laburisti

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
J.D. Vance kojeg je Donald Trump za potencijalnog potpredsjednika je govoreći o širenju nuklearnog o oružja, govorio koja je prva "islamistička" država koja ga ima i kazao da se može reći da je to Velika Britanija jer su na vlast došli laburisti.

"Koja je prva islamistička država koja će dobiti nuklearno oružje? Možda je to Iran, možda već računamo Pakistan. I onda smo na neki način odlučili, možda je to Velika Britanija jer su nedavno je preuzeli laburisti", prepričao je V.D. Vance navodni razgovor sa prijateljem.

Visoki britanski političari ove su sedmice u SAD-u na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeju, a bivša premijerka Liz Truss i novi parlamentarni zastupnik Nigel Farage trebali bi se pojaviti jer je Donald Trump okrunjen kao potencijalni stranački kandidat, zajedno s njegovim izborom za potpredsjednika koji vjeruje da Velika Britanija je islamistička zemlja.

To bi novom laburističkom ministru vanjskih poslova Davidu Lammyju, za kojeg se kaže da je posljednjih mjeseci uložio napore da popravi diplomatske odnose između laburista i Trumpovog pokreta, moglo otežati rješavanje bilo koje Trumpove administracije koja se vraća. U znaku političke empatije i znaku stvari koje dolaze, Keir Starmer čak je telefonirao kandidatu Trumpu, nakon što ga je na njega pucano na skupu u subotu.

Ovi komentari mogli bi opteretiti "poseban odnos" Velike Britanije sa Sjedinjenim Državama, u kojem su se obje zemlje usklađivale u vanjskoj politici veći dio poslijeratnog razdoblja.

Međutim, Politico Europe izvijestio je da su se Vance i Lammy susreli "više puta u posljednje vrijeme", a za britanskog ministra vanjskih poslova rečeno je da je obožavatelj senatorovog filma Hillbilly Elegy koji je nastao na osnovu knjige.

Na konferenciji Nacionalnih konzervativaca, potencijalni potpredsjednički kandidat rekao je u cijelosti: "Usput, moram natući Veliku Britaniju zbog još jedne stvari. Nedavno sam razgovarao s prijateljem i razgovarali smo o jednoj od velikih opasnosti u svijetu naravno postoji nuklearna proliferacija i naravno da Bidenovu administraciju nije briga za to."

Britanski novinar koji je postao američki politički komentator Mehdi Hasan nazvao je komentare "bezobraznom islamofobijom".

Na kraju svoje primjedbe, Vance je savjetovao svoje "torijevske prijatelje" da se moraju "uhvatiti ukoštac" s usponom laburista, nakon dramatičnog poraza Konzervativne stranke na Općim izborima.